“Циркон” виявився гіперзвуковим і кращим за “Кинджал”. ЗМІ з’ясували, що це за ракета, якою РФ сьогодні атакувала Київ

Країна-агресорка Росія зуміла розробити гіперзвуковий прямотічний реактивний двигун. “Циркон”, на відміну від Х-47 “Кинджал” все ж таки є гіперзвуковою ракетою, що може підтримувати постійну гіперзвукову швидкість, а не лише короткочасно розганятися до неї за рахунок твердопаливного двигуна.

Про це пише Defense Express із посиланням на власні джерела. 

Зокрема, це вдалося з’ясувати завдяки перехопленню двох новітніх російських ракет ЗМ22 “Циркон” під час атаки по Києву 25 березня. А також тому, що уламки ракет виявились значно крупнішими.

Хвостова частина ракети ЗМ22 “Циркон”

Якою є схема пуску ракети “Циркон”

Зазначається, що після “мінометного” старту й виходу ракети з шахти починає працювати розгінний ступінь, який забезпечує виведення ракети на значну висоту та її першочерговий розгін до швидкостей, на яких може почати працювати гіперзвуковий прямотічний реактивний двигун.

Вже за його рахунок “Циркон”, що здійснює політ на висоті у декілька десятків кілометрів, досягає на маршевій ділянці польоту постійної швидкості до 5,5 Маха. Політ на цій ділянці здійснюється у розрідженій атмосфері, що дозволяє зменшити теплове навантаження через тертя об повітря.

Однак швидкість у 5,5 Маха для “Циркона” не є максимальною, бо у районі цілі він починає пікірування та короткочасно розганяється до 7,5 Маха. У цей час корпус ракети нагрівається до максимальних температур, які дозволяє витримати спеціальне теплоізоляційне покриття. Водночас вже ближче до землі швидкість “Циркона” вже не є гіперзвуковою, хоча й надвисокою – 4,5 Маха.

Таким чином ЗМ22 “Циркон”, як й вважалось, немає гіперзвукової швидкості на кінцевій ділянці. Але використання гіперзвукового прямоточного двигуна відрізняє його від Х-47 “Кинджал”, де ракета просто прискорюється до таких швидкостей.

Разом з тим, реальні можливості “Циркона” – значно менші, ніж були оголошені у РФ. Зокрема, Володимир Путін вихвалявся швидкістю ракети до 9 Махів, якої у реальності “Циркон” й близько не досягає. Нині можливо говорити про дальність у 700 км (у випадку запуску з “Об’єкт-100”), при задекларованій 1000 км.

Реконструкція зовнішнього вигляду “Циркона” від КНІДСЕ

У будь-якому випадку, як пише видання, на кінцевому етапі швидкість у 4,5 Маха – більш ніж значна. Для порівняння, радянська Х-22, яку РФ також використовує для ударів по українських містах, на термінальній ділянці має швидкість до 2-2,4 Маха. Тому “Циркон” є надскладною для перехоплення ракетою.

Але сучасні зенітні ракетні комплекси з можливостями протиракетної оборони, як показав практичний досвід ЗСУ, дозволяють боротися з “Цирконом”.

Нині головним питанням залишається система наведення “Циркона”. Defense Express зазначає, що раніше було уявлення, що ця ракета має активну радіолокаційну головку самонаведення. Про це говорить відео від міноборони РФ з випробуванням цієї ракети, де вона уражала мішень у вигляді баржі з кутовими відбивачами.

“Однак нині є певні можливості отримати більш точну відповідь на це питання, бо серед уламків ракет також були знайдені й електронні компоненти”, – резюмувало видання.

Читайте також:
Після ракетного удару по Києву Кулеба закликає надати Україні більше Patriot і ракет

Що відомо про ракетний обстріл Києва 25 березня

Зранку 25 березня в Києві пролунали вибухи одразу після оголошення повітряної тривоги. Уламки ракет впали у кількох районах міста. Так, у Солом’янському районі були пошкоджені два приватних будинки. У Голосіївському — залишки ракет впали в лісосмузі. Постраждало домогосподарство в Дарницькому районі. А найбільші руйнування сталися в Печерському районі Києва, де уламки впали на одну з будівель навчального закладу. Унаслідок атаки постраждали люди.

У Повітряних силах повідомили, що під час ракетного удару по Києву 25 березня українські військові знищили дві балістичні ракети, запущені Росією з території окупованого Криму.

Видання Defense Express з посиланням на власні джерела заявило, що 25 березня, як і 7 лютого, Росія атакувала Київ своєю найновішою ракетою – ЗМ22 “Циркон”.

Читайте також:
Путін підтвердив, що б’є гіперзвуковими ракетами “Циркон” по Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна