Туск відмовився закривати кордон з Україною: польські фермери анонсували новий масштабний протест

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск зустрівся з лідерами польських фермерів, які блокують польсько-український кордон, але домовленостей досягнути не вдалося.

Про це в суботу, 9 березня, повідомляє кореспондентка “Радіо Свобода”.

Зустріч відбулася у Варшаві й тривала понад три години.

За словами одного з фермерів Анджея Соботінського, Туск пообіцяв, що намагатиметься переконати Єврокомісію щодо “Зеленого курсу”, але наголосив, що не закриє кордон.

Також він заявив, що допоможе державним коштом скупити у фермерів надлишок збіжжя, і доручив Міністерству сільського господарства порахувати, які б це мали бути суми.

Втім, самі фермери вважають, що це не вирішить проблему.

“Це є якесь розвʼязання проблеми щодо надлишку збіжжя на польського ринку. Це б дозволило фермерам продати те, що залишається, і мати порожні склади. Але якщо і далі буде надходити збіжжя з Росії та інших країн з-поза ЄС — то за рік буде та сама проблема”, — зазначив Соботінський.

Домовленостей з фермерами досягти не вдалося, тому блокувати кордон не припинять.

Уже 20 березня фермери проведуть масштабний протест по всій країні.

“На 20 березня анонсуємо протест у всій Польщі, і кожній ґміні, в кожному повіті. Від 7:00 до 19:00 вся Польща зупиниться. Діти не доїдуть до шкіл, люди не доїдуть до роботи, але ми не маємо іншого виходу. Наші господарства на межі банкрутства, мусимо зробити все щоб уряд нас почав серйозно трактувати. Мусимо дотиснути, перепрошуємо за незручності”, — розповів після зустрічі з премʼєром-міністром Дональдом Туском фермер Станіслав Барна.

Втім, до протесту відбудеться ще зустріч представників уряду Польщі з фермерами — уже 11 березня. Під час неї мають обговорити схему купівлі збіжжя та форму виплати грошей фермерам. Загалом йдеться про близько 4-5 мільйонів тонн збіжжя.

За словами заступника міністра сільського господарства Польщі Міхала Колодзейчака, мають також відбутися перемовини з українською стороною — їх проводитиме міністр розвитку і технологій Кшиштоф Гетьман і міністр сільського господарства Чеслав Секерський.

“Мусимо обмежити наплив сільськогосподарських товарів з України до Польщі й українська сторона теж мусить розуміти, що це добре для них, щоб можна було підтримувати польсько-українські взаємини. Але мусимо це зробити в максимально нормальний, людський, дипломатичний спосіб, бо не хотіли б щоб хто-небудь, будь-які держави чи якісь люди використовували це кажучи, що Україна має проблему на фронт, бо Польща щось робить. Ми насправді у важкій ситуації”, — додав Колодзейчак.

Читайте також:
У Польщі утилізують 30 тонн української кукурудзи

Передісторія і контекст: чому страйкують польські перевізники

Із 6 листопада на кордоні Польщі з Україною польські далекобійники почали блокувати три прикордонні переходи – в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. 23 листопада додалася блокада ще одного пункту пропуску – “Медика–Шегині”. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Вимога поляків суперечить угоді України з ЄС.

Протест відбувається на тлі транзиту влади в Польщі – консервативна партія “Порядок і справедливість” за результатами виборів не змогла сформувати більшість, відтак її уряд є тимчасовим.

При цьому блокаду кордону підтримує лише невелика частина польських організацій перевізників, насамперед ті, що орієнтуються на ультраправу партію “Конфедерація”. Блокада накладається на зміну уряду Польщі – права партія “Право і солідарність” за результатами виборів відходить від влади, вона уникає втручання в конфлікт далекобійників на кордоні.

На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягають по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

У черзі станом на 16 грудня померли вже троє українських водіїв.

27 листопада міністерство інфраструктури Польщі повідомило, що звернулось до України з пропозицією для вирішення ситуації з блокадою на кордоні. Рада ЄС на рівні міністрів транспорту також обговорить ситуацію з блокуванням.

У грудні блокування ПП на кордоні почали також словацькі перевізники.

7 грудня стало відомо, що Укрзалізниця запускає контрейлерні поїзди з фурами через кордон з Польщею.

11 грудня за рішенням місцевої влади було розблоковано пункт пропуску “Дорогуськ-Ягодин” на кордоні з Польщею. Однак надалі суд скасував рішення мера гміни Дорогуськ Войцеха Савви, яке забороняло перевізникам страйкувати на кордоні з Україною.

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску “Шегині-Медика”. Рух вантажівок відновлений.

Станом на ранок 14 лютого у п’яти заблокованих польськими фермерами пунктах пропуску на кордоні із Польщею перебуває 1300 вантажівок, які очікують на перетин кордону у бік України. Найбільше вантажівок навпроти ПП “Ягодин” та “Рава-Руська”.

Зранку 18 лютого в пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ” польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускаючи навіть швидкопсувні, небезпечні та гуманітарні вантажі.

Читайте також:
Польські фермери заблокували рух вантажівок у ПП “Дорогуськ — Ягодин” в обох напрямках: не пропускають навіть гуманітарні вантажі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна