Збиття А-50: серед загиблих членів екіпажу може бути командир, який навів ракету на Будинок офіцерів у Вінниці, — ЗМІ

У збитому російському літаку А-50у 23 лютого загинули всі 10 членів екіпажу. Серед них імовірно був майор Валерій Боровіков, відповідальний за один з наймасштабніших ракетних ударів по Україні за кількістю вбитих цивільних — по Будинку офіцерів у Вінниці, який атакували 14 липня 2022 року.

Список вбитих членів екіпажу оприлюднено в телеграм-каналі “Досье шпиона”.

“А-50 був збитий за допомогою ракети ЗРК С-200. Ось як все було: ДРЛС А-50 супроводжував Су-35. Обидва борти були попереджені про наближення ворожої ракети до їхнього боку. Роботу по повітряному об’єкту розпочала вогнева група ППО, що знаходиться поблизу м. Таганрог, Ростовської області. На перехоплення С-200 було випущено дві ракети. Перша успішно вразила С-200 та загрозу для ДРЛС А-50 було ліквідовано. Однак є ще друга ракета, випущена з Таганрога. Відбувся збій у системі “свій-чужий” і ДРЛС А-50 стає ціллю ракети ППО. Результат вам відомий”, — йдеться в повідомленні каналу.

Члени екіпажу А-50:

  • Боровіков Валерій, майор, командир;
  • Рулюк Олександр, майор, штурман;
  • Чанцев Михайло, майор;
  • Васильєв Сергій, капітан;
  • Провалов Олександр, старший лейтенант;
  • Хрульов Дмитро, прапорщик.
  • До цього борту також прикріплені офіцери Бєлов, Тельманов, Солдаткін і Федосов.

Як зазначається, чи були вони на борту в момент катастрофи, наразі невідомо. Втім, як раніше підтвердило джерело в Головному управлінні розвідки МО України в коментарі “Українській правді”, внаслідок збиття літака всі 10 членів екіпажу загинули.

Як повідомляє “Новинарня“, саме командир Валерій Боровіков, імовірно, є відповідальним за ракетний удар по Будинку офіцерів у Вінниці 14 липня 2022 року, у результаті якої загинуло 27 людей, серед яких троє дітей. Цей обстріл став одним із наймасовіших за кількістю полеглих цивільних українців.

Причетність до ракетної атаки по Вінниці Валерія Боровікова ще в лютому 2023 року встановила спільнота “OSINT Бджоли+”.

“Встановлено, що Боровіков — командир екіпажу літака А-50У “Таганрог” (бортовий номер «41 червоний», реєстраційний номер RF-94268). Саме борт RF-94268 знаходився на білоруському аеродромі в Барановичах і активно працював із самого початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну до квітня. Пізніше — 9 липня — цей борт повернувся в Білорусь. А вже 14 липня окупантами був здійснений ракетний удар по Винниці, внаслідок якого загинули 27 осіб, в тому числі діти, поранено 202, безвісти зникло 8 осіб”, — повідомили в спільноті.

Читайте також:
Ракетний удар РФ по центру Вінниці: уражено будинок побуту, будинок офіцерів, багато загиблих і поранених
Зеленський оприлюднив відео наслідків ракетного удару РФ по Вінниці

Контекст

Ввечері 14 січня заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки Юрій Мисягін повідомив, українські військові близько 21:00 збили два російські літаки над акваторією Азовського моря – А-50 ДРЛО та ІЛ-22.

Він зазначив, що А-50 був збитий, а ІЛ-22 – підбитий, проте перебував в повітрі і намагався дістатися до найближчого аеродрому. Він зник з радарів, після початку зниження в районі Керчі.

Як заявили джерела в Силах оборони в коментарі виданню “РБК-Україна”, літак А-50 був збитий відразу після його заступання на чергування в районі Кирилівки близько 21:10-21:15 14 січня. А-50 зник з радарів і припинив відповідати на запити тактичної авіації, а пізніше пілотом літака Су-30 ВКС РФ було виявлено займання та падіння невстановленого повітряного судна.

Літак Іл-22М11 здійснював чергування в районі Стрілкового, а зрештою був підбитий вздовж узбережжя Азовського моря близько 21-ої години 14 січня. Після ураження, літак планував здійснити посадку в Анапі, запросив евакуацію, виклик “швидкої” та пожежної машини.

У п’ятницю, 23 лютого командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук офіційно підтвердив знищення ворожого літака дального радіолокаційного виявлення та управління А-50.

“А-50 із позивним “Баян” долітався! Вітаю окупантів “С Днем защитника отечества! Святкувати треба вдома, і так, щоб Баян не порвати! Дякую Головному управлінню розвідки МОУ та усім, хто забезпечив результат! Працюємо далі!”, – написав Олещук у ТГ.

Зазначається, що борт знищено о 19:00.

Перед цим російські ресурси повідомляли про знищення А-50 у районі Азовського моря. Тоді ж стали з’являтися відео, як стверджується, з місця подій. Літак далекого радіолокаційного виявлення упав у районі хутора Трудова Арменія Краснодарського краю.

 

Місце падіння літака А-50

А-50 – це радянський та російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління. Його мета – виявляти та відстежувати повітряні та морські цілі, а також управляти діями протиповітряної оборони.

А-50 є найважливішим елементом розвідувального функціоналу російської армії. Зокрема, саме з його допомогою росіяни фіксують злети і переміщення української тактичної авіації, пуски ракет Storm Shadow тощо. Крім того, такі літаки є елементами цілевказівки для тактичної авіації РФ.

Таких бортів у росіян було всього дев’ять. 

Читайте також:
За збиття А-50 та Іл-22 над Азовським морем треба давати Героя України, це стратегічно важливо, – Чмут

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.