За збиття А-50 та Іл-22 над Азовським морем треба давати Героя України, це стратегічно важливо, – Чмут

Директор благодійного фонду “Повернись живим”  Тарас Чмут вважає, що військовим, які знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління Іл-22 над Азовським морем, варто присвоїти звання Героя України.

Таку думку він висловив у подкасті “Фронтова поплава 142” увечері у вівторок, 30 січня.

На запитання ведучого Олега Новікова “що нам це дало, крім, власне збиття?”, Чмут відповів так:

“Це дуже багато дало. Всі попередні питання втрачають будь-яку актуальність на фоні цього в реальному світі. Це – ідеал, досконалість, кращого не існує. Це топ-історія. Це не перша спроба наших Повітряних сил (і не лише) по тому, щоб це знищити. Це топ-ціль для всіх наших Сил оборони. Коли ми збили дві “сушки” місяць тому на Херсонському напрямку, у нас теж був потенціал знищити подібні повітряні цілі, але з ряду причин нам це не вдалося. Хоча ми теж дуже хотіли. Цього разу вдалося – і це величезне досягнення. Чого? Бо це, по-перше, літаки штучні. Їх є “ікс” в природі, “ігрек” – реально живих, які реально працюють. А мінус один – це завжди мінус один. Більше мінус один – десь буде нуль. Їх просто не можуть росіяни робити – в такій кількості і якості не можуть. По-друге, якщо ми десь щось збиваємо – це повністю міняє тактику застосування авіації на цій ділянці фронту”, – говорить директор “ПЖ”.

Як приклад, він пригадав збиття російських винищувачів на півдні.

“Коли ми збили “сушки” – КАБи на Кринках зупинилися. Чого? Бо льотчики ***ли літати, бо… страшно застосовувати, бо ніхто не розуміє, що і як. І це означає, що наша піхота тиждень, два, три може виконувати свої задачі… і по них не прилетить чотири КАБ-500 з однієї “сушки”. Або вісім КАБ-500, або 12, або 20, або ще більше”.

Якшо подивимося на “Віраж” (комплекс спеціального програмного забезпечення “Віраж-планшет” – ред.), то завжди є певна кількість літаків у визначених районах. Від Севастополя на захід або на південь завжди літає якась “сушка”…  Цей борт контролює повітряний простір, перебуває на чергуванні і готовий запустити свої Р-27, Р-73, Р-37…”.

“Так само в районі Азовського моря завжди висить А-50. Він забезпечує радіолокаційне поле в районі Запоріжжя, Херсона, Чорного моря. Інший борт – Білорусь, Чернігів, Суми, Харків.  Коли знизу радіолокаційне поле падає – це вікно можливостей: пускай безпілотники, авіацію, ракети тощо”.

Зі слів Чмута, Іл-22 – це “складніша історія”, він виконує функції командного пункту, застосовує авіацію, може щось координувати, “багато функцій щодо задач і обладнання”.

“Це ще більш вужча історія. І це прям топова тема, що ми їх збили. Героя України треба давати гарантовано за таке. Це важливіше посадки будь-де, села, райцентру звільненого. Це – стратегічна історія, від якої американці раді, бо в їхній майбутній глобальній війні їм краще. Це дуже круто, це дуже важливо – і це дуже складно”, – резюмував він.

Що передувало

Увечері 14 січня заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки Юрій Мисягін повідомив, українські військові близько 21:00 збили два російські літаки над акваторією Азовського моря – А-50 ДРЛО та ІЛ-22.

Він зазначив, що А-50 був збитий, а ІЛ-22 – підбитий, проте перебував в повітрі і намагався дістатися до найближчого аеродрому. Він зник з радарів, після початку зниження в районі Керчі.

Як заявили джерела в Силах оборони в коментарі виданню “РБК-Україна”, літак А-50 був збитий відразу після його заступання на чергування в районі Кирилівки близько 21:10-21:15 14 січня. А-50 зник з радарів і припинив відповідати на запити тактичної авіації, а пізніше пілотом літака Су-30 ВКС РФ було виявлено займання та падіння невстановленого повітряного судна.

Літак Іл-22М11 здійснював чергування в районі Стрілкового, а зрештою був підбитий вздовж узбережжя Азовського моря близько 21-ої години 14 січня. Після ураження, літак планував здійснити посадку в Анапі, запросив евакуацію, виклик “швидкої” та пожежної машини.

Читайте також:

“Реанімація не допоможе”: в мережі показали фото знищеного російського Іл-22

Залужний підтвердив знищення російських літаків А-50 та Іл-22

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.