РФ знизила темп наступу під Авдіївкою. Візьме оперативну паузу або перекине підкріплення, – прогноз ISW

Темп російських наступальних операцій під Авдіївкою різко сповільнився після захоплення міста. Російським військам, імовірно, доведеться або взяти оперативну паузу перед відновленням наступальних операцій на Авдіївському напрямку, або перекинути підкріплення з інших ділянок фронту, щоб не допустити кульмінації операцій під Авдіївкою.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Відомство посилається на заяву речника ОСУВ “Таврія” Дмитра Лиховія, який 19 лютого зазначив, що кількість російських обстрілів на Авдіївському напрямку за минулу добу значно зменшилася, і що російські війська нині перегруповуються та проводять зачистку в Авдіївці.

Українські офіційні особи повідомили, що українські сили відійшли на нову лінію оборони, яку заздалегідь підготували та укріпили на “декількох рівнях”.

“Російські сили мають резерви для такого підсилення в інших секторах, однак ISW не помітив жодних ознак того, що російське командування зараз переміщує ці резерви вбік Авдіївки”, – зазначається у звіті.

Лиховій та речник Сухопутних військ ЗСУ Ілля Євлаш, навпаки, заявили, що російське командування, ймовірно, найближчим часом перекине сконцентровані навколо Авдіївки сили, на інші, невизначені ділянки лінії фронту.

“Євлаш заявив, що російським військам, ймовірно, знадобиться щонайменше тиждень, щоб перекинути підрозділи з Авдіївки для участі в боях на невизначених ділянках фронту. ISW поки що не помітила жодних ознак того, як російські війська вирішать розподілити свою живу силу, яка зараз дислокується в районі Авдіївки”, – зазначають аналітики.

Читайте також:
ЗСУ можуть створити нові оборонні рубежі біля Авдіївки і зупинити наступ РФ: аналіз ISW
110 омбр про страту групи полонених в Авдіївці: росіяни погоджувалися евакуювати та обміняти поранених

Вихід ЗСУ з Авдіївки

О 2-й годині ночі в суботу, 17 лютого, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що підрозділи сил оборони України під тиском російського наступу виведені з міста Авдіївка Донецької області. Оточення не допущено.

“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах”, — йдеться в повідомленні головкома.

“Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці. Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій. Життя військовослужбовців — найвища цінність”, — зазначив Сирський.

“Авдіївку ми все одно повернемо”, — додав генерал-полковник.

Про вихід з Авдіївки повідомив також командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

“Відповідно до отриманого розпорядження, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції”, — сказано в повідомленні командувача ОСУВ у телеграмі.

“У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення”, — зазначив бригадний генерал Тарнавський.

“Оточення не допущено, особовий склад виведено, наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах”, — наголосив командувач.

У попередніх повідомленнях про бойові дії в місті, яке поступово захоплює російська армія, командувач Олександр Тарнавський визнав залишення позиції “Зеніт” на південній околиці міста та факти потрапляння українських воїнів у полон.

Промислове місто Авдіївка на північ від Донецька залишалося під контролем українських сил із початку російської агресії проти України в 2014 році. Із жовтня 2023 року ворог почав масовані штурмові дії на півночі та півдні Авдіївки, які досягли апогею в середині лютого 2024 року. В цей час було перерізано головну логістичну артерію до міста в районі коксохімічного заводу. Під час наступу на Авдіївку ворог зазнавав величезних втрат.

Читайте також:
Росіяни розстріляли шістьох українських військовополонених на позиції Музей в Авдіївці, — DeepState
Тарнавський назвав кількість росіян і їхньої техніки, знищених за 4 місяці Авдіївської оборонної операції
В ОСУВ “Таврія” прокоментували інформацію про шістьох розстріляних росіянами воїнів ЗСУ на “Зеніті”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна