ЗСУ можуть створити нові оборонні рубежі біля Авдіївки і зупинити наступ РФ: аналіз ISW

Збройні сили України, ймовірно, зможуть створити нові оборонні рубежі неподалік від Авдіївки. Це, ймовірно, призведе до кульмінації російського наступу на цій ділянці фронту.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

У звіті зазначається, що 18 лютого міністерство оборони Росії повідомило, що підрозділи Центрального угруповання російських військ “повністю захопили Авдіївку”, просунувшись у цьому районі на 8,6 кілометра, і продовжують наступальні операції із захоплення додаткової території в Донецькій області.

Декілька російських військових блогерів заявили, що українським силам не вистачає добре підготовлених оборонних позицій на захід від Авдіївки, і що війська РФ зможуть просунутися далі у західну частину Донецької області в умовах “паніки” та “дезорганізації” в Силах оборони після виходу з міста.

“ISW досі не бачив відеозаписів безладного відходу українських військ, які б підтверджували ці російські заяви. В Інституті очікують, що побачить такі відеозаписи, якщо відхід буде масовим, беручи до уваги звичайну практику російських ЗМІ, які мають доступ до подібних матеріалів”, – наголошується у звіті.

Водночас один російський мілблогер стверджував, що широкомасштабний крах Авдіївського фронту “малоймовірний”, адже ЗСУ відходять на заздалегідь підготовлені оборонні рубежі.

“Наявні зображення, які ISW наразі не представлятиме чи описуватиме більш детально, щоб зберегти оперативну безпеку України, не підтверджують те, що українські сили не мають підготовлених оборонних позицій на захід від Авдіївки”, – заявили аналітики.

У звіті ISW також зазначається, що російські війська, які зазнали значних втрат в особовому складі й техніці при захопленні Авдіївки, ймовірно, досягнуть кульмінації наступу, коли зіткнуться з відносно свіжими українськими підрозділами, які займуть підготовлені оборонні позиції.

Місто Авдіївка Донецької області на мапі DeepState станом на 17:01 18 лютого

Читайте також:
Росіяни розстріляли шістьох українських військовополонених на позиції Музей в Авдіївці, — DeepState
Тарнавський назвав кількість росіян і їхньої техніки, знищених за 4 місяці Авдіївської оборонної операції
В ОСУВ “Таврія” прокоментували інформацію про шістьох розстріляних росіянами воїнів ЗСУ на “Зеніті”

Вихід ЗСУ з Авдіївки

О 2-й годині ночі в суботу, 17 лютого, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що підрозділи сил оборони України під тиском російського наступу виведені з міста Авдіївка Донецької області. Оточення не допущено.

“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах”, — йдеться в повідомленні головкома.

“Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці. Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій. Життя військовослужбовців — найвища цінність”, — зазначив Сирський.

“Авдіївку ми все одно повернемо”, — додав генерал-полковник.

Про вихід з Авдіївки повідомив також командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

“Відповідно до отриманого розпорядження, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції”, — сказано в повідомленні командувача ОСУВ у телеграмі.

“У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення”, — зазначив бригадний генерал Тарнавський.

“Оточення не допущено, особовий склад виведено, наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах”, — наголосив командувач.

У попередніх повідомленнях про бойові дії в місті, яке поступово захоплює російська армія, командувач Олександр Тарнавський визнав залишення позиції “Зеніт” на південній околиці міста та факти потрапляння українських воїнів у полон.

Промислове місто Авдіївка на північ від Донецька залишалося під контролем українських сил із початку російської агресії проти України в 2014 році. Із жовтня 2023 року ворог почав масовані штурмові дії на півночі та півдні Авдіївки, які досягли апогею в середині лютого 2024 року. В цей час було перерізано головну логістичну артерію до міста в районі коксохімічного заводу. Під час наступу на Авдіївку ворог зазнавав величезних втрат.

Читайте також:
Від початку і до завершення оборонної операції: 3-й полк ССО показав унікальні кадри боїв за Авдіївку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна