ЗС РФ проводять тактичний розворот через Авдіївку: ISW пояснив для чого і оцінив ризик оточення міста

Російські війська проводять тактичний розворот через Авдіївку, що може створити умови, які змусять Збройні сили України залишити свої позиції в населеному пункті.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 15 лютого.

В ISW підкреслили, що українські війська ще не повністю відійшли з населеного пункту і продовжують перешкоджати росіянам у досягненні більш значних успіхів, ніж поточне поступове просування окупантів.

У звіті йдеться про те, що геолокаційні кадри, опубліковані 15 лютого, вказують на те, що російські сили нещодавно просунулися до південних околиць Авдіївського коксохімічного заводу на північному заході Авдіївки. А додаткові геолокаційні кадри вказують на те, що окупанти захопили українську укріплену позицію на південь від Авдіївки, що тривалий час була російською субтактичною ціллю. Російські військові блогери заявляли, що російські війська фактично взяли в кільце прилеглі до Авдіївки позиції на південь від неї, додають аналітики.

Нещодавні геолокаційні дані свідчать, що російські війська перерізали останню дорогу в Авдіївці, яка з’єднувала південну та північну частини Авдіївки, але речник української Таврійської групи військ Дмитро Лиховій заявив, що українські війська нині використовують підготовлені вторинні наземні лінії зв’язку для постачання українських сил у південній та східній частинах Авдіївки.

“Російські мілблогери стверджували, що російські війська просунулися далі на захід від Авдіївки, намагаючись перерізати ґрунтові дороги, які українські війська використовують для постачання позицій в Авдіївці з Ласточкиного та Сіверного (обидва на захід від Авдіївки), хоча ISW ще не знайшло жодних підтверджень цього”, – заявили аналітики.

Лиховій визнав, що українські війська відходять з деяких позицій у районі Авдіївки, але заявив, що українські війська продовжують відвойовувати у російських деякі позиції, додає ISW.

На думку аналітиків, російська наступальна операція із захоплення Авдіївки підкреслює нездатність російських військових провести успішне оперативне охоплення або оточення в Україні.

Російські війська спочатку намагалися оперативно оточити українські сили в Авдіївці на початку локальної наступальної операції в жовтні 2023 року, але поступово перейшли до ведення бойових дій через населений пункт з розворотом після того, як не змогли здійснити швидкий маневр, необхідний для оточення.

В огляді пояснюють: оперативне оточення – це маневр, під час якого атакуючі сили повністю оточують, а потім знищують угруповання сил противника. Під час такого маневру атакуючі сили намагаються обійти основні оборонні споруди противника, щоб захопити об’єкти за цими оборонними спорудами, які дозволяють атакуючим силам знищити захисників на їхніх нинішніх позиціях.

“Російські війська не досягли ні того, ні іншого в Авдіївці і, зокрема, неодноразово не зуміли провести операції з охоплення чи оточення українських сил протягом усього повномасштабного вторгнення в Україну. Натомість здійснили розворот в Авдіївці, як вони зробили під час захоплення Бахмута навесні 2023 року, при цьому росіяни лише намагалися обійти основні оборонні позиції України для забезпечення тактичних переваг, але не прагнули до ширшого знищення українського угруповання сил”, – ідеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

Місто Авдіївка Донецької області на мапі DeepState станом на 21:10 четверга 15 лютого

Ситуація на Авдіївському напрямку станом на 15 лютого

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський заявляв, що станом на 23:00 15 лютого ситуація в Авдіївці залишається складною, але контрольованою. За його словами, у межах міста точаться запеклі бої, українські війська застосовують усі наявні сили та засоби для стримування ворога.

Тарнавський повідомив, що згідно з ухваленим рішенням, відбувається планове підсилення підрозділів та здійснюється маневр військами на загрозливих напрямках. Крім того, виділений додатковий ресурс боєприпасів та інших засобів ураження”, – зазначив Тарнавський.

Ввечері 15 лютого начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ “Таврія” Дмитро Лиховій заявив, що Авдіївка не перебуває в оточенні.  Хоча, за його словами, постачання та евакуація ускладнені, Збройні сили використовують завчасно підготовлену запасну логістичну артерію.

Місто Авдіївка Донецької області на мапі DeepState станом на 15:02 четверга 15 лютого

Як писала “Новинарня“, 15 лютого 3-тя окрема штурмова бригада підтвердила, що була терміново передислокована для посилення українських військ у районі Авдіївки.

Читайте також:
В Авдіївці запеклі бої, на загрозливих напрямках здійснюється маневр військами, — Тарнавський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна