“Грають у LEGO”: росіяни по частинах піднімають знищений ВДК “Новочеркаськ” з дна порту Феодосії. ФОТО

Російські окупанти почали піднімати по частинах знищений ВДК “Новочеркаськ” у тимчасово окупованому Криму.

Відповідні фотопідтвердження опублікував телеграм-канал “Кримський вітер”.

“У Феодосійському порту грають в Lego — піднімають по частинах ВДК “Новочеркасськ”, — йдеться в повідомленні телеграм-каналу.

Новочеркаськ 2 Новочеркаськ 3jpg
<
>

Як писала “Новинарняраніше, про те, що Росія хоче підняти знищений корабель, стало відомо 18 січня. Про такі плани повідомили родичам “зниклих безвісти” російських моряків. Після підйому залишків корабля на сушу, його акуратно різатимуть, що потрібно приблизно три місяці. Потім виявлені останки військовослужбовців звірять із взятими ДНК.

Передісторія. Знищення ВДК “Новочеркаськ” у Феодосії

Як писала “Новинарня“, 26 грудня удосвіта Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив, що українські захисники знищили в тимчасово окупованій Феодосії в Криму російський великий десантний корабель “Новочеркаськ”.
Перші вибухи в порту пролунали близько 2:50. Після цього на кораблі спалахнула сильна пожежа. О 3:31 стався особливо потужний вибух, від якого в будинках неподалік порту повилітали шибки. Надалі почалася детонація боєприпасів.

Як пізніше повідомили в Повітряних силах ЗСУ, близько 02:30 26 грудня тактична авіація ПС атакувала ВДК “Новочеркаськ” крилатими ракетами.

Міністерство оборони Росії підтвердило, що Збройні сили України ракетами, випущеними з літаків Су-24, вразили великий десантний корабель “Новочеркаськ” в окупованій.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що росіяни більше не зможуть використовувати цей ВДК.

У день 26 грудня надійшли фото з порту Феодосії, з яких видно, що “Новочеркаськ” знищений.

Унаслідок вибуху 33 моряки вважаються зниклими безвісти, 23 людини поранені, одна загинула (за даними телеграм-каналу Astra з посиланням на власні джерела).

За основною версією, якої дотримуються зокрема і в Командуванні ПС, на кораблі здетонувала велика кількість артилерійських снарядів. Адже великі фрагменти судна розлетілися на відстань близько кілометра.

“Такий вибух зумовлений не просто підривом чогось незначного. Це детонація боєприпасів”, – сказав у коментарі “Радіо Свобода” речник КПС Юрій Ігнат.

Довідково

“Новочеркаськ” – великий десантний корабель проекту 775 класу Ropucha. Побудований на верфі у Гданську (Польща) для СРСР (роки будівництва – 1975-1991) з урахуванням можливості проведення операцій в океані.

Призначений для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ і вантажів. Здатний транспортувати різні види бронетехніки, включаючи танки.

24 березня 2022 отримав пошкодження внаслідок обстрілу порту окупованого Бердянська, коли було потоплено корабель “Саратов”. Тоді на “Новочеркаську” загинули троє членів екіпажу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна