FT: ЄС готовий підірвати економіку Угорщини, якщо Орбан заблокує €50 млрд для України

Європейський союз саботуватиме економіку Угорщини, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан заблокує виділення фінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого.

Про це пише Financial Times з посиланням на конфіденційний документ, цитує “ЄП” 29 січня.

Видання повідомляє, що стратегія Брюсселя спрямована на те, щоб використати економічні слабкості Угорщини, поставити під загрозу її валюту і підірвати довіру інвесторів, щоб завдати шкоди “робочим місцям і зростанню” країни, якщо Орбан відмовиться зняти своє вето на допомогу Києву.

Financial Times пише, що лідери ЄС готові публічно оголосити про повне припинення будь-якого фінансування Угорщини, щоб налякати ринки, спровокувати ажіотаж на національну валюту форинт і різке зростання вартості запозичень.

Без цього фінансування “фінансові ринки, європейські та міжнародні компанії можуть бути менш зацікавлені в інвестуванні в Угорщину”, зазначено в документі. Таке покарання “може спровокувати подальше збільшення вартості фінансування державного дефіциту і падіння курсу валюти”.

Янош Бока, міністр у справах ЄС Угорщини, заявив, що Будапешт не знав про ці погрози, але додав, що його країна “не піддається тиску”.

“Угорщина не пов’язує підтримку України та доступ до фондів ЄС і відкидає те, що роблять інші сторони. Угорщина брала і продовжуватиме конструктивно брати участь у переговорах”, – зазначив він.

У підготовленому посадовцем Ради ЄС документі зазначені економічні слабкості Угорщини, зокрема високий державний дефіцит, висока інфляція, слабка валюта і найвищий в ЄС рівень платежів з обслуговування боргу як частки валового внутрішнього продукту.

У доповіді підкреслюється, що “робочі місця і зростання…значною мірою залежать” від закордонного фінансування, яке значною мірою спирається на фонди ЄС.

За словами угорського міністра, у суботу Будапешт надіслав Брюсселю нову пропозицію, в якій зазначив, що тепер відкритий для використання бюджету ЄС для українського пакета і навіть випуску спільних боргових зобов’язань для його фінансування.

Бока сказав FT, що Будапешт хоче “вивчити можливість більш конструктивного і європейського рішення” і запропонував, що може підтримати план на 50 млрд євро, якщо йому буде надано право щорічного вето на виплати.

Три дипломати ЄС повідомили виданню, що багато країн підтримали запропонований європейськими посадовцями план.

“Настрої стали жорсткішими. Що це за союз, якщо ми допускаємо таку поведінку?”, – сказав один з них.

Ще один з дипломатів додав, що “немає жодного шансу”, що Орбан отримає право щорічного вето на фінансування.

Представник Ради ЄС заявив, що вони не коментують витік інформації.

Хоча 26 країн-членів ЄС мають план “Б”, який передбачає виділення грошей Києву поза бюджетом ЄС, він потребує ратифікації національних парламентів, що спричиняє затримки та невизначеність.

Кілька столиць розглядають можливість використання статті 7 Договору про Європейський Союз, яка дозволила б Брюсселю позбавити Будапешт права голосу або, за словами одного дипломата, заблокувати виплату грошей. Однак інші дипломати відкинули цю ідею, оскільки вона вимагає одноголосної підтримки, а багато країн не хочуть застосовувати такі серйозні санкції.

Читайте також:
Bloomberg: Угорщина не перешкоджатиме створенню військового фонду ЄС для України на €5 млрд

Що передувало

Як писала “Новинарня“, раніше президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

У зв’язку з цим лідери домовилися про позачерговий саміт у січні, присвячений цьому питанню.

Мішель також запевнив, що у Євросоюзу є механізми для того, щоб узгодити програму фінансової підтримки для України, тож це буде зроблено.

15 грудня 2023 року МЗС України заявило, що на саміті ЄС все ж було досягнуте “принципове рішення” про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Раніше ЗМІ повідомили, що Євросоюз готує “план Б” з 20 мільярдами євро фінансової допомоги для України на випадок, якщо прем’єр Угорщини Віктор Орбан все ж заблокує основний план на 50 мільярдів.

Угорщина ж заявила, що зніме вето на допомогу Україні, якщо Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. Це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану можливість блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето.

Читайте також:
Кулеба провів годинну розмову із Сійярто: чи змінить Угорщина позицію щодо членства України в ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна