Bloomberg: Угорщина не перешкоджатиме створенню військового фонду ЄС для України на €5 млрд

Угорщина відмовиться від своїх заперечень проти створення фонду військової допомоги Україні в розмірі 5 мільярдів євро, що відкриває шлях для угоди про модернізацію транспортного засобу, який має на меті стабільне постачання зброї Києву після того, як країни-члени вирішать технічні питання.

Про це 25 січня пише Bloomberg з посиланням на джерела.

За словами людей, знайомих з цим питанням, Будапешт заявив, що не перешкоджатиме досягненню консенсусу на зустрічі послів Європейського Союзу в середу.

Таке рішення означатиме зміну позиції, яку Угорщина висловила на початку цього тижня, заявивши, що виступає проти реформування нинішнього механізму ЄС, який відшкодовує державам-членам кошти за зброю, яку вони передають Україні.

“Це рішення Будапешта збігається зі зростаючим тиском на прем’єр-міністра Віктора Орбана щодо схвалення вступу Швеції до НАТО. Угорщина є останньою країною, яка є перешкодою для членства Швеції, після того, як Туреччина підтримала заявку цієї країни на початку тижня”, – зауважує Bloomberg.

У грудні Будапешт наклав вето на окремий пакет економічної підтримки Києва на суму 50 мільярдів євро, що змушує лідерів ЄС знову зібратися 1 лютого у Брюсселі, щоб або досягти компромісу з Угорщиною, або обійти угорське вето.

Потенційна угода залежить від умов погодження вимоги Угорщини щодо щорічного перегляду угоди про допомогу. Орбан наполягає на праві щорічного вето, що переважна більшість країн-членів відкидає.

Угорщина також блокує виділення останнього, 500-мільйонного траншу з Європейського фонду миру. Міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що його країна може розглянути можливість підтримки виділення коштів після зустрічі з українським колегою, запланованої на понеділок.

Щодо нового військового фонду між державами-членами залишається кілька розбіжностей. Деякі країни хочуть, щоб фонд був більш гнучким для закупівлі зброї за межами ЄС, тоді як інші хочуть, щоб його перехід від запасів був більш поступовим.

Також триває дискусія щодо наступних кроків. Декілька держав-членів хочуть, щоб лідери ЄС схвалили плани під час зустрічі 1 лютого, тоді як інші хочуть спочатку узгодити всі технічні деталі. Посли планують знову обговорити це питання наступного тижня.

Читайте також:
ЄС готовий піти на поступки Угорщині заради розблокування €50 млрд Україні, – FT

Як писала “Новинарня“, раніше президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

У зв’язку з цим лідери домовилися про позачерговий саміт у січні, присвячений цьому питанню.

Мішель також запевнив, що у Євросоюзу є механізми для того, щоб узгодити програму фінансової підтримки для України, тож це буде зроблено.

15 грудня 2023 року МЗС України заявило, що на саміті ЄС все ж було досягнуте “принципове рішення” про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Раніше ЗМІ повідомили, що Євросоюз готує “план Б” з 20 мільярдами євро фінансової допомоги для України на випадок, якщо прем’єр Угорщини Віктор Орбан все ж заблокує основний план на 50 мільярдів.

Угорщина ж заявила, що зніме вето на допомогу Україні, якщо Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. Це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану можливість блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето.

Читайте також:
Кулеба провів годинну розмову із Сійярто: чи змінить Угорщина позицію щодо членства України в ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна