ЄС готовий піти на поступки Угорщині заради розблокування €50 млрд Україні, – FT

Європейська комісія готова поступитися деяким вимогам Угорщини, щоб зняти вето на пакет допомоги в розмірі 50 мільярдів євро для України.

Про це повідомляє The Financial Times.

Три чиновники, ознайомлені з цим питанням, заявили, що як спосіб переконати Орбана відмовитися від свого вето, Єврокомісія готова надати угорському прем’єру можливість у 2025 році зупинити операцію з фінансування на середині шляху.

Євросоюз включить перегляд чотирирічного пакета підтримки наступного року, коли оцінюватиметься, чи потребує Україна грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС. Таким чином це дасть Орбану можливість накласти вето на його продовження.

Крім того, Європейська комісія готова щорічно проводити аудит допомоги, де буде пункт про “екстрене гальмування”. Тобто, будь-яка країна завжди зможе винести свої побоювання з приводу виплат Україні на обговорення саміту лідерів ЄС. Водночас в Угорщини не буде додаткової можливості накласти вето на фінансування.

На запитання, чи буде цього достатньо для того, щоб Орбан зняв своє вето, угорський високопосадовець відповів: “Ще не знаю. Я ще не впевнений, але, швидше за все, так”.

The Financial Times зазначає, що поступки Угорщині є кращою ідеєю, ніж альтернативні домовленості, що вимагають більш складних механізмів в обхід Будапешта.

Серед них, зокрема, продовження існуючого кредитування на один рік, залучення спільного боргу, забезпеченого національними гарантіями, або створення спеціального фінансового механізму для виплати грантів. Усі ці варіанти можуть бути реалізовані без участі Угорщини, але вони є дорожчими і потребують більше часу для створення та виділення коштів Україні.

Своєю чергою Київ наполягає на необхідності отримати допомогу щонайпізніше в березні, аби уникнути необхідності вдаватися до друкування грошей для фінансування витрат.

Що передувало

Як писала “Новинарня“, раніше президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

У зв’язку з цим лідери домовилися про позачерговий саміт у січні, присвячений цьому питанню.

Мішель також запевнив, що у Євросоюзу є механізми для того, щоб узгодити програму фінансової підтримки для України, тож це буде зроблено.

15 грудня 2023 року МЗС України заявило, що на саміті ЄС все ж було досягнуте “принципове рішення” про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Раніше ЗМІ повідомили, що Євросоюз готує “план Б” з 20 мільярдами євро фінансової допомоги для України на випадок, якщо прем’єр Угорщини Віктор Орбан все ж заблокує основний план на 50 мільярдів.

Угорщина ж заявила, що зніме вето на допомогу Україні, якщо Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. Це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану можливість блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето.

Читайте також:
Кулеба провів годинну розмову із Сійярто: чи змінить Угорщина позицію щодо членства України в ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна