Орбан заблокував 50 млрд євро для України від ЄС. Але рішення обіцяють ухвалити в січні

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включає 50 мільярдів євро для середньострокової програми допомоги Україні.

Про це оголосив президент Європейської ради Шарль Мішель по завершенню переговорів лідерів ЄС, які тривали до глибокої ночі (фактично – до ранку 15 грудня), повідомляє “Європейська правда“.

Мішель наголосив, що йдеться не лише про фінансування України: лідерам ЄС запропонували для ухвалення “мегапакет”, у який, окрім грошей для нашої держави, увійшли також видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони.

“Лише одна держава не змогла погодитися на це рішення… Решта 26 лідерів погодилися на цей пакет, включаючи Швецію, прем’єр якої за внутрішніми процедурами має обговорити це рішення з парламентом, але, як я розраховую, після цього приєднається до інших”, – заявив Мішель.

Він підтвердив припущення, що 27-м лідером, який не дав згоди, був саме прем’єр Угорщини Орбан.

“Я так розумію, ви дуже добре поінформовані про те, в чому полягала наша дискусія”, – напівжартома прокоментував Мішель запитання кореспондента “Європравди”.

Водночас Мішель наголосив, що “мегапакет” не відхилений, а відкладений: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню.

За даними джерел, йдеться про саміт вже на початку січня.

“У нас є інструменти для того, щоб гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку. Є сильна політична воля 26 лідерів ухвалити цей “мегапакет”. І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні”, – заявив Мішель.

При цьому він відмовився уточнювати, чи піде ЄС на ухвалення рішення в обхід вето Орбана (у фінансових питаннях країни Євросоюзу мають таку можливість). Але запевнив, що ЄС виконає фінансові зобов’язання щодо допомоги Україні.

“У нас є різні інструменти, щоб забезпечити, що ми виконаємо свою політичну обіцянку”, – запевнив політик.

Як відомо, раніше Орбан обіцяв заблокувати також початок переговорів про вступ України до ЄС, але згодом дозволив ухвалити це рішення. У голосуванні щодо фінансових питань цього не сталося.

Щоправда, згодом у Орбана попередили, що Україні в процесі переговорів доведеться “ще 70 разів долати угорське вето для вступу в ЄС”.

Читайте також:
Лідери ЄС ухвалили почати переговори з Україною щодо вступу в Євросоюз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна