Лідери ЄС ухвалили почати переговори з Україною щодо вступу в Євросоюз

доповнено

Лідери Європейського Союзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до Євросоюзу.

Про це в четвер, 14 грудня, повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

“Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою”, – написав Мішель у твітері.

Також він повідомив, що Грузії було надано статус кандидата на уступ до ЄС. Щодо Боснії і Герцеговини, то вона наразі залишається у статусі кандидата, – переговори з нею розпочнуть тоді, коли країна виконає необхідні умови.

Рішення лідерів ЄС означає, що Європейська комісія без подальшого відтермінування починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство (так звану переговорну рамку).
Її можуть затвердити на наступному саміті ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.

Додамо, що відкриття переговорів потребує згоди всіх лідерів ЄС, зокрема й Угорщини, яка, як відомо, до останнього заявляла про спротив такому рішенню.

ДОПОВНЕНО. Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що не брав участь в ухваленні одностайного рішення Ради Євросоюзу про початок переговорів з Україною щодо вступу до ЄС.

Орбан покинув залу, коли лідери ЄС ухвалювали рішення, повідомляють ЗМІ із посиланням на європейських дипломатів. Водночас він погодився з тим, що інші лідери проголосують за його відсутності.

Читайте також:
Єврокомісія розблокувала 10 млрд євро для Угорщини напередодні “українського” саміту ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна