Єврокомісія розблокувала 10 млрд євро для Угорщини напередодні “українського” саміту ЄС

Єврокомісія розблокувала 10 мільярдів євро коштів ЄС для Угорщини, раніше заморожених через проблеми верховенства права – це зроблено напередодні саміту ЄС, на якому угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан пообіцяв заблокувати фінансову та політичну підтримку України.

Про це у середу, 13 грудня, з посиланням на заяву ЄК повідомляє “Європейська правда“.

“Після ретельної оцінки та кількох обмінів думками з угорським урядом Комісія вважає, що Угорщина вжила заходів, яких вона зобов’язалася вжити, щоб Комісія вважала, що горизонтальна умова Хартії ЄС про основні права виконана в частині, що стосується незалежності судової влади.

Це означає, що частина фінансування Політики згуртування більше не буде заблокована, а отже, Угорщина може почати претендувати на виплати у розмірі близько 10,2 млрд євро”, – йдеться в заяві.

Єврокомісія заявила, що уважно стежитиме за застосуванням заходів, запроваджених Угорщиною. І якщо у будь-який момент часу вважатиме, що умови більше не виконуються, то може знову ухвалити рішення про блокування фінансування.

Відтепер Угорщина зможе подавати заявки на фінансування проєктів ЄС і отримувати відшкодування відповідно до того, як розподіляються кошти Євросоюзу.

На це рішення комісія пішла після того, як уряд Орбана прийняв закони для зміцнення незалежності судової гілки влади, йдеться в заяві.

Прем’єр-міністр Угорщини тижнями погрожував накласти вето на плани Євросоюзу виділити Києву 50 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років, а також на рішення розпочати переговори про членство України в ЄС, якщо фінансування його країни не буде повністю розблоковано.

Наразі не зрозуміло, чи буде достатньо рішення про розмороження 10 мільярдів євро, щоб переконати Орбана зняти своє вето.

Напередодні політичний радник Орбана заявив, що його країна хоче позитивного рішення про розблокування понад 30 мільярдів євро.

Попри це, офіційні особи та дипломати сподіваються, що до п’ятниці можна буде домовитися принаймні щодо пакету фінансової підтримки Києва.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив: якщо Угорщина заблокує рішення Євросоюзу щодо України – це означатиме, що вето на нього наклав президент РФ Путін.

Читайте також:
Орбан відповів лідерам угорських громад України: замість членства в ЄС має “іншу пропозицію”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна