Коли лідери ЄС голосували за членство України, то Орбан вийшов

оновлено

Рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем’єра, що дозволило уникнути вето.

Про це розповіли високопосадовці інституцій ЄС, що спілкувалися на умовах анонімності, повідомляє “Європейська правда”.

Кілька представників ЄвроРади стверджують, що Віктор Орбан свідомо залишив зустріч на час голосування.

За правилами, засідання за таких умов продовжується, лідер має замість себе лишити представника. Однак Орбан цього не зробив. Усі решта 26 країн-членів ЄС підтримали рішення.

“Головне, що ніхто не виступив проти цього рішення. Таким чином, Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою та про  надання Грузії статусу кандидата”, – пояснив один зі співрозмовників зі структур ЄС.

“Юридично це абсолютно у відповідності до правил. Так, ми ухвалили рішення без присутності Орбана, але не за його спиною. Він знав, що буде голосуватися це рішення, і вийшов з кімнати”, – зауважив представник команди президента Мішеля.

За даними джерел, всі інші держави віддали голос за початок переговорів з Україною, таким чином, були 26 голосів “за” та 1 утримався.

ОНОВЛЕНО

Сам прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив, що утримався під час голосування за початок переговорів про вступ України до ЄС. Він також наголосив, що “свого ставлення до цього не змінив”.

Він укотре повторив позицію Будапешта, що “Україна не готова до того, щоб ми почали з нею переговори про членство в ЄС”.

“Рішення починати переговори з Україною за цих обставин – абсолютно безглузде, нераціональне і неправильне”, – заявив Орбан.

Водночас, за  його словами, після майже восьмигодинного обговорення решта 26 країн-членів ЄС наполягали на підтримці переговорів з Україною і вирішили “йти своїм шляхом”.

“Угорщина не хоче брати участь у цьому дуже поганому рішенні”, – додав прем’єр Угорщини, тому утримався під час голосування.

Читайте також:
Лідери ЄС ухвалили почати переговори з Україною щодо вступу в Євросоюз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна