Кулеба провів годинну розмову із Сійярто: чи змінить Угорщина позицію щодо членства України в ЄС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про підсумки зустрічі з очільником угорського МЗС Петером Сійярто 11 грудня — першої особистої за час повномасштабного вторгнення РФ.

Про результати зустрічі Кулеба повідомив на своїй сторінці в Instagram.

“Ми говорили годину. Була дуже довга, щира розмова. Ми давно одне одного знаємо, хоча дійсно з початку повномасштабного вторгнення Росії вперше так сіли та ґрунтовно поговорили. Ми чесно відповідали на запитання один одного”, — наголосив Кулеба.

За його словами, головною темою було рішення Європейської ради щодо відкриття переговорів про членство України в ЄС, втім Кулеба не назвав результатів розмови з цього питання.

“Розумію, що всі чекають відповідь: так чи ні? Дайте трохи часу. Я зараз буду доповідати президенту Зеленському. Петер буде доповідати своєму премʼєр-міністру.

Між тим, хочу дати один сигнал. Я чітко сказав Петеру: у нас спільне майбутнє в Європі. Ми маємо туди якнайшвидше дійти. Разом“, — зазначив очільник МЗС України.

Натомість сам Сійярто після розмови з Кулебою фактично зазначив, що не змінив думки щодо членства України в ЄС. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“Пропозиція рішення є непідготовленою, і Єврокомісія майже не має уявлення про те, який вплив членство України в ЄС матиме на все об’єднання. Можна згадати хоча б нерозв’язані проблеми, спричинені попередніми рішеннями Єврокомісії щодо транзиту зерна або скасування транзитних дозволів для українських перевізників.

Єврокомісія не завершила підготовчу роботу, яка могла б гарантувати, що Україна продовжить перемовини про вступ у взаємовигідний спосіб”, — наголосив Сійярто.

Окрім цього, міністри обговорили питання щодо нацменшин і ухвалення Україною нового законодавства з урахуванням рекомендацій Ради Європи й Єврокомісії.

“Звичайно, ми говорили і про закон про нацменшини, а я також сказав колезі, що Угорщина очікує повернення до законодавства 2015 року”, — наголосив Сійярто.

За його словами, з 2015 року Україна постійно впроваджувала норми, які все більше обмежували права угорської національної спільноти.

Втім, угорський міністр наголосив, що Україна й Угорщина й надалі розвиватимуть двосторонні відносини.

“Безперечно, ми обидва залишаємося відданими подальшому розвитку двосторонніх відносин”, — підкреслив він.

Читайте також: 
Угорщина зреагувала на зміни до українського законодавства про нацменшини – знову бурчить

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна