Мають план “Б”: ЄС обійде будь-яке вето Угорщини і надасть €50 млрд Україні, – Reuters

У Європейському Союзі запевняють, що зможуть обійти будь-яке вето Угорщини та надати Україні допомогу у розмірі 50 мільярдів євро.

Про це пише Reuters з посиланням на європейських посадовців.

Брюссель запропонував продовжити бюджетну підтримку, щоб допомогти Україні виплачувати зарплати та покривати інші витрати в міру загострення війни, а 27 держав-членів ЄС мають проголосувати за пакетом на саміті 14-15 грудня.

Якщо Будапешт застосує вето, ЄС має спосіб обійти це, попросивши кожен з урядів блоку створити власний пакет допомоги Києву. Разом двосторонні договори обійдуться в однакову суму.

“Угорщина ризикує перегнути палицю. Ми б хотіли мати їх у складі, але настає момент, коли людям набридає, що Будапешт тримає всіх у заручниках. Обхідний шлях виснажливий, але ми його маємо, якщо знадобиться”, – заявив один із чиновників ЄС.

Інший посадовець, який також говорив на умовах анонімності, зазначив, що “питання грошей для України так чи інакше вирішиться, Київ отримає підтримку ЄС”.

“Якщо Угорщина стане перешкодою для необхідної одностайності, щоб зробити це через бюджет ЄС, країни-члени знайдуть інший спосіб, наприклад, міжурядову угоду або національні гарантії”, – наголосив він.

Торік Угорщина наклала вето на аналогічну пропозицію надати Україні 18 мільярдів євро фінансової допомоги у 2023 році.

Після кількох місяців суперечок Будапешт все ж  погодився на пакет після того, як домігся, як він сказав, поступок з боку Євросоюзу щодо допомоги Угорщині.

На питання, чи піде ЄС знову цим шляхом, якщо Угорщина заблокує блокування, єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс відповів цього тижня:

“Минулого року ми справді обговорювали “План Б”… Але минулого року нам вдалося уникнути цього сценарію. Я сподіваюся, що цього року нам вдасться уникнути цього сценарію”.

Читайте також:
Угорщина все ще блокує €500 млн військової допомоги Україні від ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.