Виїзд чоловіків з України через “Шлях”: “УП” отримала списки втікачів, в організації схеми звинувачують “слугу”

За два роки повномасштабної війни Росії проти України до системи “Шлях” внесли кілька тисяч військовозобов’язаних чоловіків, частина з яких так і не повернулася додому. Реєстрацію осіб здійснювала низка громадських організацій та благодійних фондів, серед яких ГО, заснована народним депутатом від “Слуги народу” та фонд ексзаступника голови Волинської адміністрації.

Про це ідеться в розслідуванні “Української правди”.

Журналісти видання отримали у своє розпорядження списки військовозобов’язаних, які в 2023 році виїхали з країни через “Шлях” та не повернулися – це майже 900 людей і це лише в одній області.

“Ця інформація дає можливість зрозуміти не тільки кількість утікачів, а й хто саме залишив країну. Але найцікавіше в усій цій історії — які благодійні фонди та громадські організації їм у цьому допомогли”, – пояснює “УП”.

Йдеться про такі фонди та організації: “Добра справа”, “Подих милосердя”, “Разом у майбутнє”, “Віримо в Україну”, “Відчуй тепло”, “Велике серце України”, Незламність і відвага”, “Серця патріотів”, “Промінь надії” та фонд з промовистою назвою “Повернусь додому”, за допомогою якого у минулому році дехто додому так і не повернувся.

Одна з організацій, через яку протягом року до системи “Шлях” потрапило понад тисяча військовозобов’язаних – ГО “Волинський актив молоді”. Одним із її засновників, за даними YouControl, є народний депутат від партії “Слуга Народу” Валерій Стернійчук.

Два інших засновники організації − помічники депутата Стернійчука на громадських засадах: заступник керівника і керуючий справами Луцької районної ради Андрій Лев та депутат Луцької міської ради також від партії “Слуга народу” Андрій Костенко.

Саме “Волинський актив молоді”, за даними джерел “УП” у правоохоронних органах, вносив до системи “Шлях” помічників народного депутата Стернійчука і навіть тричі самого народного депутата.

У матеріалі повідомили, що, за допомогою співрозмовників у правоохоронних органах вдалося підтвердити, що щонайменше 18 військовозобов’язаних чоловіків у 2023 році завдяки ГО “Волинський актив молоді” виїхали за кордон і не повернулися. Наймолодшому — 25 років, найстаршому — 47.

Окрім того, за даними джерел видання серед правоохоронців, завдяки організації, пов’язаній з нардепом від “Слуги народу”, військовозобов’язані тікали й у 2022 році.

Коментар нардепа Стернійчука

Стернійчук у коментарі “УП” заявив, що давно − ще до моменту обрання нардепом − не має стосунку до цієї організації, чому ці дані не відображені у YouControl, він не знає.

Він також повідомив, що коли на початку минулого року розгорівся скандал щодо цієї ГО, то він нібито сам “усно звернувся до Служби (безпеки України), щоб розібралися з ситуацією довкола цієї організації, де колись був організатором”, і нібито з того часу у цій справі ведуться слідчі дії.

“Якщо хтось є причетний до якогось гріха чи неправомірних дій, то я обов’язково  буду контролювати, щоб цю справу довести до кінця. Я знаю, що зараз триває слідство. Можу поцікавитися (скільки людей не вернулося − ред.), бо я періодично це роблю, але те що мені можуть, те говорять”, – сказав нардеп.

Валерій Стернійчук. Фото з Facebook-сторінки депутата

Благодійний фонд ексзаступника голови Волинської ОВА Юрія Гупала “Віримо в Україну”

Ще одна гучна історія довкола високопосадовців і військовозобов’язаних-втікачів розгортається просто зараз. Йдеться про Юрія Гупала, якого після початку повномасштабного вторгнення було призначено заступником голови Волинської ОДА. Він має благодійний фонд “Віримо в Україну”.

Юрій Гупало. Фото з відкритих джерел

За інформацією джерел “УП” у правоохоронних органах, “Віримо в Україну” за два роки повномасштабної війни вніс до системи “Шлях” понад 1,5 тисячі чоловіків.

Ті ж саме джерела повідомили, що 10 січня цього року у заступника голови Волинської ОДА Гупала та кількох наближених осіб (зокрема у керівника благодійного фонду Гупала Шваліковського) провели обшуки.

За наявною інформацією, Гупало разом зі спільниками − мешканцями Київської області − міг організували схему із протиправного переправлення за кордон осіб призовного віку, які мають значне матеріальне становище, шляхом внесення до системи “Шлях”.

У цій схемі на Гупала могло бути покладено обов’язок лобіювання та подальше вирішення питання щодо оформлення відповідного пакету документів через органи Волинської ОВА. Вартість втечі становила близько 7 тисяч доларів за особу.

12 січня 2024 року, за даними джерел серед правоохоронців, Гупало написав заяву на звільнення з високої посади. Про це повідомляли й місцеві ЗМІ. Але жодної публічної інформації про арешти чи будь-які слідчі дії за майже два тижні і досі немає.

“УП” дізналася про осіб, яких фонд Гупала вносив до системи “Шлях”.  Серед волонтерів, які неодноразово залишали країну за допомогою саме волинського благодійного фонду, багато відомих київських прізвищ.Наприклад, колишній керівник державного банку Євген Мецгер, який 2 роки тому разом зі своїми підлеглими скоїли напад на знімальну групу проекту “Схеми”. За даними джерел видання, лише протягом 2022 року волинський фонд “Віримо в Україну” 5 разів вносив Мецгера до системи “Шлях”.

За допомогою фонду за кордон їздять футболісти “Динамо Київ”, включно з Олександром Шовковським, син колишньої міністерки охорони здоров’я доби Януковича Раїси Богатирьової, син відомого регіонала Валентина Ландика, айтішники, кухарі, бізнесмени, колишні митники, прокурори та судді. І навіть колишній помічник Андрія Єрмака керівника Офісу президента Володимира Зеленського продюсер Сергій Перман. Його тричі вносили у систему “Шлях” − двічі у 2022 році і один раз у 2023-му − саме через БФ “Вірю в Україну”, який зареєстрований у Луцьку.

Окремої уваги заслуговують брати-волонтери Вацак Станіслав та Вацак Владислав, 2002-го та 1995-го років народження, які є синами нардепа Геннадія Вацака. За волонтерською системою “Шлях” вони виїжджали на “Бентлі” та “Ламборгіні”.

Журналісти намагалися отримати коментарі Юрія Гупала, але на дзвінки та повідомлення він не відповів.

“У нас немає можливості перевірити через відповідні бази майже 900 втікачів зі списку, який опинився у розпорядженні нашої редакції. Принаймні поки що. Але така можливість є в обласних військових адміністрацій та правоохоронних органів, які цілком очевидно, мають бути зацікавлені у встановлені всіх втікачів і оприлюдненні цієї суспільно важливої інформації”, – заявив журналіст Михайло Ткач.

Читайте також:
Ведучий “24 каналу” Печій втік за кордон, скориставшись відрядженням до Брюсселя
Кинув кар’єру та втік до РФ: гравець “Шахтаря” Роспутько загадково зник після матчу в Бельгії
Не лише гравець “Шахтаря” не повернувся в Україну після матчів в Європі: втекли двоє співробітників ще одного клубу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна