Продемонструвати солідарність із жертвами сексуального насильства: британська герцогиня відвідала Київ, Бучу й Ірпінь. ФОТО

Герцогиня Единбурзька Софі Гелен — дружина наймолодшого сина Єлизавети ІІ принца Едварда — стала першою особою з британської королівської родини, хто відвідав Україну після початку повномасштабного російського вторгнення.

Про це 30 квітня повідомило посольство Сполученого Королівства в Україні.

Це її перший візит до України та перший візит члена королівської родини Великої Британії від початку вторгнення Росії в Україну у 2014 році.

За інформацією амбасади, Її Високість зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським та першою леді Оленою Зеленською, а також жінками, чоловіками та дітьми, які постраждали від війни. Зокрема, герцогиня зустрілася з дітьми, яких вдалося безпечно повернути в Україну після насильницького розлучення з родинами та депортації Росією.

“У центрі допомоги врятованим у Києві герцогиня дізналася про психосоціальну та юридичну підтримку, яку отримують зокрема й постраждалі від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Її Королівська Високість також зустрілася з волонтерами, які допомагають громадам подолати наслідки війни через психологічну підтримку дітей”, – ідеться в повідомленні.

Своїм візитом герцогиня прагнула продемонструвати свою солідарність із жертвами сексуального насильства та тортур, які постраждали через війну. Софі Гелен є активісткою британської ініціативи “Запобігання сексуальному насильству під час конфлікту”, зазначає “Суспільне“.

“Протягом багатьох років Королівська Високість невтомно і наполегливо проводила кампанію на підтримку жертв конфлікту, зокрема, на користь жертв сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. І це було темою вашого сьогоднішнього візиту сюди, а важливим елементом того, як Сполучене Королівство підтримує Україну та солідарне з Україною. І перш за все — на знак солідарності з українським народом і тими, хто постраждав від жахливих наслідків вторгнення Росії, а тепер і повномасштабного вторгнення Росії в Україну”, — зазначив посол Британії в Україні Мартін Гарріс на зустрічі з герцогинею.

“Сьогодні був щасливий день, бо я нарешті змогла потрапити в Україну. І я дуже рада бути тут під час свого першого візиту. Але це водночас і сумний день, тому що, звичайно, це означає, що поки я тут, я дізнавалася усе більше про ситуацію в усіх її реаліях, які, звичайно, сумні. Людська ціна війни дуже реальна, і я знаю, що всі тут відчувають це дуже гостро”, — сказала Софі Гелен 29 квітня.

“Я побувала у багатьох країнах, які перебувають у розпалі конфлікту або після його завершення, але, на жаль, ситуація дуже схожа, куди б я не поїхала. Це правда, що жінки та дівчата платять найвищу ціну з погляду людських втрат, коли справа доходить до того, як їх можна використовувати як зброю війни. Зґвалтування використовується для приниження гідності та знищення. І ми повинні намагатися запобігти цьому. А там, де ми не можемо цьому запобігти — ми маємо вжити заходів для підтримки тих, хто став жертвою таких злочинів”, — наголосила королівська особа.

Фото: British Embassy Kyiv

За словами герцогині, для неї важливо було зустрітися з першою леді Оленою Зеленською і відзначити її зусилля щодо “облаштування центрів, куди постраждалі можуть звертатися, аби знайти підтримку і рухатися вперед, де про них піклуватися”.

Крім того, на її думку, важливим є те, як наразі в Україні відбувається документування злочинів російської армії на ранніх стадіях.

Як видно з фото, герцогиня й Олена Зеленська разом побували в соборі Святої Софії.

Також герцогиня зустрілася з мешканцями Ірпеня й Бучі — і відзначила, “як вони допомагають своїм громадам у часи великого відчаю та потреби”. “Я заберу їхні історії із собою додому — у своєму серці”, — сказала вона.

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин розповів, що візит готувався у секретному режимі. Герцогиню цікавили подробиці евакуації та боротьби ірпінців за своє місто. Зокрема, Софі Гелен побачила підірваний міст у Романівці, під яким евакуйовували десятки тисяч мешканців, кладовище авто в Ірпені.

Читайте також:
Британія вперше передасть Україні авіабомби Paveway IV з лазерним наведенням, – The Telegraph

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна