ВАКС змінив запобіжний захід для екснардепа і забудовника Микитася

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) змінив запобіжний захід для екснардепа і забудовника Максима Микитася, якого підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії та Міноборони на мільйони гривень, з домашнього арешту на заставу у розмірі 908 тисяч гривень.

Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

Зазначається, що суд частково задовольнив клопотання прокурора САП, змінивши запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на запобіжний захід у вигляді застави. Розмір застави – 908 тис 400 грн.

Також на Микитася покладаються обов’язки:

  • прибувати за кожною вимогою до слідчого (детектива), прокурора та суду;
  • повідомляти слідчого (детектива), прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування з особами, вказаними в ухвалі суду;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну;
  • носити електронний засіб контролю.

Термін дії ухвали щодо покладених на нього обов’язків становить 2 місяці.

Журналіст Олег Новіков додав, що про зміну запобіжного заходу просив прокурор САП, оскільки раніше Микитась був під домашнім арештом, під яким підозрюваного можна тримати максимум пів року.

Новіков зазначив, що прокурор просив більшу заставу, ніж призначив слідчий суддя ВАКС. Прокурор САП подав апеляцію на це рішення.

Передісторія

8 жовтня 2022 року Національне антикорупційне бюро повідомило про затримання колишнього народного депутата на спробі дати меру Дніпра Борису Філатову хабаря в розмірі 22 мільйони євро.

За інформацією слідства, ці гроші пропонувалися за можливість отримати підряд з будівництва метро у місті.

Вищий антикорупційний суд обрав екснардепу Микитасю запобіжний захід у вигляді арешту до 16 грудня 2022 року з можливістю внесення 260 млн грн застави.

1 листопада 2022 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила Микитася під вартою, але зменшила розмір застави до 100 млн грн. Пізніше ВАКС продовжив термін тримання Микитася під вартою.

Забудовник Микитась з “Укрбуду” фігурує також в інших кримінальних справах. У жовтні 2019-го йому повідомили про підозру. Колишній депутат із групи “Воля народу” у змові з екс-командувачем Нацгвардії Аллеровим “зекономив” на квартирах для військових НГУ понад 81 млн грн. У травні 2020 року антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування у справі про заволодіння майном Нацгвардії.

Апеляційна палата розглянула скаргу прокурорів САП через занадто м’який запобіжний захід для Микитася. При встановленій шкоді ексдепутату раніше призначали заставу в розмірі 5,5 мільйона гривень. Відтак ВАКС взяв екснардепа під варту, а суму застави визначив у розмірі 80 млн грн. Перед тим Микитась певний час провів у СІЗО, але вийшов з-за ґрат, внісши заставу.

На початку грудня 2020 року НАБУ заявило, що Микитась добровільно відшкодував до державного бюджету 50 млн грн від загальної суми збитків у 81,64 млн грн.

Надалі він ще раз побував під арештом.

25 жовтня 2023 року Микитась отримав підозру у заволодінні 307 мільйонів грн Міноборони при будівництві складів у 2018 році.

Читайте також:
ВАКС відмовився взяти під варту Микитася – буде під домашнім арештом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна