ВАКС відмовився взяти під варту Микитася – буде під домашнім арештом

Вищий антикорупційний суд відмовився взяти під варту колишнього народного депутата та забудовника Максима Микитася, якого підозрюють у заволодінні коштами Міноборони під час виконання підряду на будівництво складів на понад 307 мільйонів гривень. Натомість його відправили під цілодобовий домашній арешт.

Про це 6 листопада повідомляє Центр протидії корупції.

“Слідчий суддя ВАКС Олег Ткаченко відмовився застосовувати СІЗО для підозрюваного екснардепа Максима Микитася. Прокурор САП просив взяти екснардепа під варту з альтернативою заставою у 134 млн грн”, – ідеться у повідомленні.

Додатково до Микитася суддя застосував такі обов’язки: прибувати за вимогою до детектива, прокурора та суду, повідомляти про зміну місця проживання і роботи, не спілкуватися зі свідками та іншими підозрюваними, здати закордонні паспорти та носити браслет.

“Це чергове сумнівне рішення слідчого судді Ткаченка. Давати лише домашній арешт для підозрюваного, який за останні кілька років отримував щонайменше 7 підозр, кілька разів сидів у СІЗО, порушував встановлені судом обов’язки і має статус обвинуваченого у двох корупційних справах, це щонайменше дивно. На це рішення ще може бути подана скарга до Апеляційної палати ВАКС”, – наголошують у ЦПК.

Читайте також:
Екснардеп Микитась знову вийшов із СІЗО – тепер у справі про кількасотмільйонний хабар

Передісторія

8 жовтня 2022 року Національне антикорупційне бюро повідомило про затримання колишнього народного депутата на спробі дати меру Дніпра Борису Філатову хабаря в розмірі 22 мільйони євро.

За інформацією слідства, ці гроші пропонувалися за можливість отримати підряд з будівництва метро у місті.

Вищий антикорупційний суд обрав екснардепу Микитасю запобіжний захід у вигляді арешту до 16 грудня 2022 року з можливістю внесення 260 млн грн застави.

1 листопада 2022 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила Микитася під вартою, але зменшила розмір застави до 100 млн грн. Пізніше ВАКС продовжив термін тримання Микитася під вартою.

Забудовник Микитась з “Укрбуду” фігурує також в інших кримінальних справах. У жовтні 2019-го йому повідомили про підозру. Колишній депутат із групи “Воля народу” у змові з екс-командувачем Нацгвардії Аллеровим “зекономив” на квартирах для військових НГУ понад 81 млн грн. У травні 2020 року антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування у справі про заволодіння майном Нацгвардії.

Апеляційна палата розглянула скаргу прокурорів САП через занадто м’який запобіжний захід для Микитася. При встановленій шкоді ексдепутату раніше призначали заставу в розмірі 5,5 мільйона гривень. Відтак ВАКС взяв екснардепа під варту, а суму застави визначив у розмірі 80 млн грн. Перед тим Микитась певний час провів у СІЗО, але вийшов з-за ґрат, внісши заставу.

На початку грудня 2020 року НАБУ заявило, що Микитась добровільно відшкодував до державного бюджету 50 млн грн від загальної суми збитків у 81,64 млн грн.

Надалі він ще раз побував під арештом.

25 жовтня 2023 року Микитась отримав підозру у заволодінні 307 мільйонів грн Міноборони при будівництві складів у 2018 році.

Читайте також:
Суд виніс вироки у справі Микитася про заволодіння коштами Нацгвардії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна