Колись – квітуче село, нині – точка на мапі без вцілілих стін. Полковник Волошин показав фото розбомбленого Роботиного на Запоріжжі

Селище без жодної вцілілої стіни та підвалу – такий вигляд нині має Роботине Запорізької області після двох років повномасштабної війни, розв’язаної Росією, та понад пів року в ролі форпосту, що тримає лінію фронту на Оріхівському напрямку.

Відповідні кадри розбомбленого селища з висоти пташиного польоту показав полковник Владислав Волошин – заступник командира ОТУ “Запоріжжя” зі стратегічних комунікацій, колишній заступник командувача ОСУВ “Таврія” – у своєму Facebook 30 квітня.

“Так виглядає зараз Роботине… Колись це було квітуче українське село на Запоріжжі (як і тисячі подібних сіл в приазовських степах). Тут вже не залишилось жодної вцілілої стіни, жодного підвалу…

Сьогодні це просто точка на мапі, яка позначає, що тут… було Роботине. В планах загарбника є мета – такою зробити усю Україну. Ми за все їм “віддячимо”, – написав офіцер.

Ситуація в районі Роботиного

28 серпня 2023 року Сили оборони України в ході контрнаступу звільнили від російських окупантів село Роботине, що в Токмацькій міській громаді Пологівського району Запорізької області. Утворився так званий Роботинський виступ, який армія РФ намагається повернути під свій контроль.

Відтак Роботине зазнає численних атак російських військ – і у вигляді артилерійських обстрілів та авіаударів, і у вигляді штурмових дій. У лютому 2024 року противник мав у цьому районі деякі успіхи, відбивши “лінію Суровікіна” та вийшовши на південні околиці Роботиного. Фактично, частина села є “сірою зоною”. Час від часу російські війська заходять у Роботине, але не мають змоги там утриматися – Сили оборони знищують ворожі десанти.

Селище Роботине Заорізької області на мапі DeepState станом на 1 травня

Роботине — невеличке село, площею 3 кв. км. Населення села до війни становило 480 осіб. Під час війни воно набуло важливого тактичного значення, оскільки розташоване на автодорозі з Оріхова до Токмака. У Токмаку росіяни влаштували логістичний хаб, до Роботиного звідти приблизно 20 км.

Читайте також:
“Тримаємо Часік: Сенцов показав фото з Часового Яру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна