Литва планує побудувати в Україні 6 шкіл-бомбосховищ до кінця року

Литва до кінця цього року планує побудувати шість підземних шкіл у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також, можливо, у Харківській областях.

Про це сказав Артурас Жарновскіс, керівник литовських програм Co-create Future of Ukraine, в інтерв’ю “Укрінформу“.

Він розповів про роботу над великим проєктом у Миколаївській області та інших регіонах, що знаходяться неподалік фронту та постійно перебувають під російськими обстрілами.

“Там будуть безпечні для воєнного часу школи-укриття. Укриття ж у мирний час можуть використовуватися як багатофункціональні приміщення – спортивні, розважальні тощо”, – сказав Жарновскіс.

Він уточнив, що йдеться про конкретні локації в шести регіонах, це – Миколаївська, Одеська, Запорізька, Сумська, Чернігівська області. Локацію шостого об’єкта ще визначають. Скоріше за все, це буде Харківська область.

“В названих регіонах ми починаємо будувати великі школи-бомбосховища. І це – будівництво “з нуля”, в місцях, де раніше укриттів не було. Серед іншого безпекові умови в таких підземних приміщеннях передбачатимуть, про всяк випадок, і антирадіаційний захист. Наша мета, аби діти могли повернутися до освітнього процесу з безпосереднім спілкуванням одне з одним і з учителями. Гадаю, ми зможемо закінчити це будівництво вже цього року”, – додав Жарновскіс.

керівник литовських програм Co-create Future of Ukraine також наголосив на важливості таких проєктів, адже через повномасштабну російську агресію та пандемію коронавірусу у деяких українських регіонах “є четвертокласники, які фізично взагалі не були у школі”, що є важливим для соціалізації дітей.

Читайте також:
ЄС та Литва виділили €15,5 млн на бомбосховища для шкіл в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна