В Україні збили перший Shahed-238 з реактивним двигуном, який Іран представив у листопаді. ПС не підтверджують. ДОПОВНЕНО

доповнено коментарем речника КПС ЗСУ

Українська протиповітряна оборона збила перший новий ударний безпілотник Shahed-238 з китайським реактивним двигуном, який був представлений в Ірані лише наприкінці листопада 2023 року. Він є в  модифікацією “Shahed-136”.

Він долетів до середини країни, повідомив експерт в галузі радіотехнологій Сергій Бескрестнов з позивним “Флеш” 8 січня.

Shahed-238 може досягати швидкості у понад 500 км/год. На реактивному двигуні ці безпілотники можуть долетіти до будь-якої точки України. У них вища швидкість, вони здатні маневрувати. Але на такому дроні встановлений звичайний заряд та стандартна навігація.

Швидкість БПЛА висока – протиповітряна оборона відпрацьовує, однак мобільні групи треба озброїти ПЗРК типу “Оса”, “Ігла” або “Стінгер”, оскільки “зенітки” не зіб’ють.

“Долітатимуть до нас вони швидше, маневрують. Українці мають знати, що, окрім звуку мопеда в небі, тепер є звук літака”, – зазначив “Флеш”.

Повітряні сили поки не можуть підтвердити знищення ударного безпілотника Shahed-238 з реактивним двигуном. Такий дрон не знаходили.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону сказав: “Не можемо підтвердити. Ми його не знаходимо. Хто знайшов – нехай підтверджує, показує та розповідає. Ми вже обговорювали, що Іран представив Shahed-238, чорного кольору. Після цього окупанти почали перефарбовувати звичайні Shahed у чорний колір”.

Ігнат назвав новий БПЛА “мінікрилатою ракетою”. Як він пояснив, бойова частина безпілотника не буде великою через надмірне споживання пального реактивним двигуном.

“Корисне навантаження на цей “шахед” буде суттєво зменшена. Бойова частина буде невелика, швидкість буде, звичайно, збільшена”, – пояснив речник Повітряних сил.

Як писала “Новинарня” раніше, безпілотник Shahed-238 завдяки радіолокаційній ГСН може стати аналогом протирадарних ракет, що наводяться на випромінювання пошукових РЛС. Такий засіб може бути корисним для нейтралізації та прориву систем ППО.

Читайте також:
Аналог заряду “Солнцепьока”: росіяни почали використовувати в “шахедах” нові бойові частини. ФОТО
Україна розпочала серійне виробництво аналога “шахедів” – летять до 1000 км

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна