У чернігівському храмі-“ровеснику” Софії Київської на Різдво вперше провели богослужіння українською мовою. ВІДЕО

В одному з найстаріших збережених монументальних кам’яних храмів України, Спасо-Преображенському соборі в Чернігові, на Різдво вперше провели богослужіння українською мовою.

Про це 25 грудня повідомляє “Суспільне. Чернігів”.

Збудований приблизно у 1033 році храм є практично ровесником Софії Київської. З 6 жовтня цього року, після виїзду звідти представників Чернігівської єпархії УПЦ (МП), храм стояв опечатаним.

Сьогодні вранці священнослужителі ПЦУ привезли у храм всі необхідні для служби речі, у тому числі ікони, оскільки при виїзді священники УПЦ МП забрали всі свої речі.

Різдвяну службу провів єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній. Він зауважив, що сьогоднішня літургія — історична подія, яка відбувається вперше за 300 років.

Віряни також заспівали традиційні українські колядки та помолились за Україну.

Як розповів в.о. директора заповідника “Чернігів стародавній” Андрій Лісовий, надалі храм законсервують на зимовий період і шукатимуть гроші на його реконструкцію.

Довідка

5 жовтня 2023 року комісія Міністерства культури почала роботу на об’єктах, які входять до структури Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів Стародавній”.

За результатами обстежень, опечатали шість культових споруд, зокрема і Спасо-Преображенський собор і закрили парафіянам до них доступ.

Комісія Мінкульту визнала стан Спасо-Преображенського, Троїцького та Успенського соборів, які були у користуванні УПЦ МП, як незадовільний. На думку комісії, ці культові споруди потребують комплексних ремонтно-реставраційних робіт.

Релігійна громада УПЦ усі ці дії назвала протиправними й припускала, що так у них хочуть забрати храми.

6 жовтня парафіяни та священники УПЦ МП почали вивозити зі Спасо-Преображенського собору усі речі, після чого будівля храму стояла порожня.

Читайте також:
У Луцьку перша релігійна громада “моспатріархату” переходить в ПЦУ разом з настоятелем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна