У Луцьку перша релігійна громада “моспатріархату” переходить в ПЦУ разом з настоятелем

У Луцьку церковна громада так званої “УПЦ МП” переходить до Православної церкви України разом з настоятелем. Після початку повномасштабного вторгнення це перший подібний випадок.

Як повідомляє регіональне видання “Сила правди”, рішення громада луцького Свято-Марії Магдалинівського храму прийняла на зборах 1 жовтня. Його підтримали 90% парафіян. Разом із громадою перейти в ПЦУ вирішив і настоятель Олександр Колб.

“Громада підтримала єднання з Православною церквою України. Я не вживаю слова «перехід». Це – єднання. Я говорю так, як говорить Вселенський патріарх – єднання. Це виражається в тому, що ми зберігаємо свою ідентичність. Ми залишаємося в старому стилі. Нас ніхто не спонукає вже раптово приймати новий стиль, за яким служить Православна церква України”, – зазначив настоятель храму.

Протоієрей Олександр Колб – один з тих, хто у січні цього року першим підписався під десятьма запитаннями до предстоятеля “УПЦ МП” митрополита Онуфрія щодо повного розриву зв’язків з РПЦ та засудження її очільника Кирила Гундяєва.

У вересні цього року він співслужив з екзархом Вселенського патріарха єпископом Команським Михаїлом. Це було перше співслужіння представників УПЦ та Константинопольського патріархату з осені 2018 року. Воно відбулося в Андріївській церкві у Києві.

Після цього, 29 вересня, керівник Волинської єпархії “УПЦ МП” Нафанаїл видав протоєрею Колбу указ про “тимчасову заборону”  у священнослужінні. Також йому заборонили причащатися.

На Волині Московська церква покарала священника: що він зробив фото 1

Довідково:

Свято-Марії Магдалинівська парафія – друга в Луцьку, яка змінює юрисдикцію з моменту отримання Томосу. Першою в обласному центрі Волині з “УПЦ МП” в ПЦУ перейшла релігійна громада храму Святого Великомученика Георгія Побідоносця, що на вулиці Винниченка. Це трапилося ще у липні 2019 року. Проте, там священник не пішов з громадою, а залишився в “УПЦ МП”.

Ще одна луцька громада “УПЦ МП” зробила спробу переходу у травні 2022 року. Йдеться про Свято-Благовіщенську парафію разом з настоятелем Володимиром Літвенчуком. Однак за кілька днів настоятель “приніс покаяння” і його відновили у статусі настоятеля ставропігійної парафії Блаженнішого Митрополита Київського, а не Волинської єпархії.

Таким чином, Свято-Марії Магдалинівська парафія стане першою в Луцьку, яка перейде до ПЦУ разом з настоятелем.

Читайте також:
Епіфаній упевнений: Києво-Печерська та Почаївська лаври перейдуть до ПЦУ, але треба “трішки потерпіти”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна