“Не все пропало”: роботу Конгресу США продовжено до 21 грудня, – депутатка ВР Устінова

Народна депутатка України, голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час воєнного стану Олександра Устінова повідомила, що роботу Конгресу США продовжено на тиждень – до 21 грудня.

Якщо ця інформація підтвердиться, то шанси на те, що американські законодавці встигнуть цього року ухвалити пакет допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню, зростають.

“Не все пропало. Сьогодні сенаторам оголосили, що вони працюють до 21.12 замість 15 грудня. Продовжили роботу Конгресу ще на тиждень. А отже, у нас є ще тиждень, тому тримаємо кулачки, щоб домовилися”, – написала Устінова у фейсбуці в середу, 13 грудня.

“Схоже, демократи готові йти на поступки, зважаючи, що сенатора Мерфі, який був переговорником від демократів, відсторонили, і зараз перемовини веде голова демократів у Сенаті сенатор Шумер. Кажуть, що Байден після зустрічі з Зеленським теж сказав іти на поступки”, – додала вона.

Раніше лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що Конгрес навряд чи схвалить додатковий пакет фінансування для України до Різдва, навіть якщо найближчими днями обидві партії досягнуть домовленості, яка це передбачає.

Він зазначив, що домовленості щодо законодавства про допомогу Україні, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанському регіону не буде, якщо президент США Джо Байден не буде повністю залучений до переговорів з республіканцями в Сенаті, спрямованих на включення положень про обмеження перетину мігрантами американо-мексиканського кордону.

“Практично неможливо – навіть якщо ми досягнемо домовленості – розробити проєкт, провести його через Сенат і направити до Палати представників до Різдва”, – зазначив Макконнелл, маючи на увазі, що за три дні встигнути провести таку роботу нереально.

Після різдвяних канікул обидві палати Конгресу мають зібратися знову протягом другого тижня січня 2024 року.

Президент України Володимир Зеленський у будівлі Конгресу США з партійними лідерами Сенату – демократом Чаком Шумером і республіканцем Мітчем Макконнеллом. Вашингтон, 12 грудня 2023 року

Як відомо, Конгрес США досі не схвалив запит Байдена на додаткове фінансування для допомоги Україні через спротив частини республіканців. 6 грудня законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню не пройшов процедурне голосування в Сенаті.

Читайте також:
“США хочуть, щоб Україна перемогла”. Підсумки пресконференції Байдена і Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна