“Ставки надто високі”: Сенат США провалив голосування за пакет допомоги Україні й Ізраїлю, Байден назвав це “шантажем”

Сенат США на засіданні 6 грудня прогнозовано провалив процедурне голосування за початок роботи над законодавством щодо надання екстреної допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню: Байден назвав дії Республіканської партії “шантажем”, а посолка України зауважила, що ще не все втрачено.

Подальше просування пакета допомоги заблокувала республіканська меншість, пише “Укрінформ“.

Причиною такого голосування республіканців є те, що вони вимагають змін до імміграційного законодавства США – з фактичною забороною надання притулку і статусу біженця особам, які незаконно перетинають мексикансько-американський кордон. Відповідні зміни навіть були включені до законопроєкту, проте республіканці вважають, що вони не відповідають їхнім вимогам.

За процедурними правилами, для внесення на подальший розгляд законопроєкт мав отримати щонайменше 60 голосів. Натомість “за” проголосували тільки 49 сенаторів, а “проти” – 49.

Варто зауважити, що серед тих, хто голосував “проти” – всі 49 представників Республіканської партії в Сенаті, а також незалежний сенатор Берні Сандерс. Він є членом демократичної фракції, але пояснив своє голосування тим, що не згоден із безумовною допомогою Ізраїлю – позаяк Ізраїль “порушує правила ведення війни”.

Останнім, 51-м, проти законопроєкту проголосував лідер більшості Чак Шумер – не тому, що не підтримує пакет допомоги, а для того, щоб мати змогу знову внести документ на розгляд.

Перед процедурним голосуванням Шумер висловив нерозуміння тим, що республіканці фактично взяли в заручники допомогу Україні, аби просувати власні внутріпартійні інтереси без можливостей жодних компромісів.

“Навіщо затримувати допомогу Україні, якщо вони навіть не можуть представити пакет щодо кордону, який зможе пройти Сенат?”, – зауважив лідер демократів.

Реакція Байдена

Президент США Джо Байден назвав провал голосування за розгляд допомоги Україні у Сенаті “шантажем” Республіканської партії.

Він зауважив, що республіканці погрожують припинити підтримку України, якщо їм не вдасться проштовхнути свою “вкрай упереджену прикордонну політику”.

“Це політичний шантаж, відвертий і простий. Ставки надто високі, а наслідки надто значні, щоб балансувати на грані війни“, – наголосив президент США у Twitter (X).

Позиція України

Те, що Сенат США заблокував підтримку України через позицію республіканців щодо прикордонної політики, не позбавляє можливості повторного внесення законопроекту на голосування найближчим часом.

Так прокоментувала ситуацію посол України у США Оксана Маркарова, зауваживши, що таке голосування було прогнозованим.

“Що це значить для України? На всіх зустрічах сенатори запевняли нас у тому, що сьогоднішнє голосування – це не голоси проти України. Що внутрішньополітичні події, які відбуваються в Конгресі США, не матимуть впливу на продовження підтримки нашої держави, яку буде продовжено завдяки двопартійній підтримці”, – написала Маркарова.

“Тому ми продовжуємо активну роботу з нашими колегами. І на основі дуже продуктивних зустрічей цими днями сподіваємося, що ще до Різдва Конгрес підтримає узгоджений пакет, в якому буде оборонна, бюджетна, гуманітарна та енергетична допомога для України на 2024 рік”, – додала пані посол.

Читайте також:
США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $175 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна