“США хочуть, щоб Україна перемогла”. Підсумки пресконференції Байдена і Зеленського

 

Україна в майбутньому стане членом НАТО, але спочатку треба перемогти у війні, Сполучені Штати зацікавлені в нашій перемозі, а от віддати окуповані території — це не по-християнськи: такими є головні тези з пресконференції президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена, що відбулася після їхньої зустрічі в Білому домі увечері вівторка, 12 грудня.

Пресконференцію двох президентів підсумувала Українська служба “Голосу Америки“.

Про перспективу членства України в НАТО

На запитання, чого Україні очікувати від наступного саміту НАТО, який відбудеться 2024 року у США, Володимир Зеленський сказав: “Я швидко відповім на це дуже складне питання. Ми є союзниками, але ми – не члени НАТО, тому передаю це питання нашому великому другу президенту Байдену”.

Журналісти засміялися, після чого слово взяв Джо Байден.

“Я дуже гордий тим, наскільки потужним та об’єднаним стало НАТО. Путін хотів “дефінляндизації” НАТО, коли я зустрівся з ним у Женеві, якраз коли мене обрали президентом. Натомість він отримав “НАТОзацію” Фінляндії. Безперечно, НАТО буде в майбутньому України“, – наголосив президент США.

Водночас термінів можливого приєднання України до Північноатлантичного Альянсу він не назвав.

“Як ми сказали [на саміті НАТО] у Вільнюсі: Україна буде членом НАТО, коли всі союзники погодяться і будуть виконані умови. Зараз ми маємо зробити все, щоб перемогти війну”, – підкреслив Байден.

Джо Байден і Володимир Зеленський під час спільної пресконференції. Білий дім, 12 грудня 2023 року. Фото: AFP

“Ми мали спільну безпекову декларацію щодо довготривалої підтримки з президентом Зеленським та лідерами “Групи семи”  у Вільнюсі, наголосивши на зобов’язанні довготривалої підтримки оборонних потреб України. Ми також приймали конференцію оборонного сектору минулого тижня у Вашингтоні, щоб забезпечити виконання критичних питань. То ж це має відбуватися крок за кроком”, – підсумував президент США.

Про необхідність ухвалити додаткове фінансування

У своїй промові Джо Байден наголосив на тому, що Конгрес має затвердити додатковий пакет фінансування допомоги для України.

Він нагадав, як у лютому 2022 року “було важко повірити”, що Україна вистоїть проти російського вторгнення. Перелічивши здобутки українських військових два роки потому, американський лідер наголосив, що Путін не зміг підпорядкувати Україну завдяки сильній та непохитній підтримці з боку США та інших союзників.

“Україна вийде з цієї війни горда, вільна і міцно вкорінена на Заході. Якщо ми зараз не відвернемося”, – переконаний Байден.

Він зауважив, що Сполучені Штати будуть продовжувати свою підтримку стільки, скільки зможуть.

Американський президент також оголосив про щойно підписаний новий пакет військової допомоги Україні у 200 мільйонів доларів, який включає критично необхідне обладнання, додаткові засоби ППО, артилерію та боєприпаси.

“Однак без додаткового фінансування наша здатність задовольняти термінові оперативні потреби України швидко закінчується”, — підсумував Байден.

Він також наголосив: Путін робить ставку на те, що Сполучені Штати не зможуть забезпечити Україну всім необхідним.

“Ми повинні, ми повинні, ми повинні довести, що він неправий”, — тричі повторив Байден.

Він наголосив, що зволікання Конгресу з ухваленням великого пакета допомоги Україні – лише на користь Росії, і це подає неправильний сигнал партнерам США у всьому світі. Звертаючись до Конгресу, президент нагадав, що у Росії “святкували”, коли минулого тижня республіканці заблокували допомогу Україні.

Якщо вас прославляють російські пропагандисти, можливо, настав час переосмислити те, що ви робите. Історія суворо судитиме тих, хто відвернеться від захисту свободи. Сьогодні на кону — свобода України”, — сказав Байден.

І запевнив, що він сам та американський народ не відвернуться від України в цей критичний момент.

Президент додав, що американці усвідомлюють: успіх України та її здатність стримувати агресію в майбутньому є життєво важливими для безпеки всього світу. Адже якщо не зупинити Путіна в Україні, вважає Байден, він продовжить свою агресію і в інших країнах, а це “поставить під загрозу свободу всіх і всюди”.

Президент США запевнив журналістів, що у Конгресі також є сильна двопартійна політична підтримка України. За його словами, невелика кількість республіканців, які не хочуть підтримувати Україну, не є у більшості.

Він висловив сподівання, що Конгрес таки зможе знайти компроміс і проголосувати за фінансування для України, оскільки це “надішле важливе повідомлення агресору та союзникам”.

При цьому він запевнив, що зміни в міграційній політиці США — також серед його пріоритетів, і він готовий іти на компроміс із республіканцями щодо надання ресурсів, необхідних для безпеки кордону.

“Компроміс — це те, як працює демократія. А тримати фінансування України в заручниках, щоб просунути крайнє республіканське бачення на кордоні — це не демократія. Нам потрібні реальні рішення”, — наголосив президент.

Своєю чергою, президент України Володимир Зеленський розповів, що налаштований оптимістично після зустрічей із сенаторами та спікером Палати представників Майком Джонсоном, однак чекатиме на конкретні результати.

Президент України Володимир Зеленський у будівлі Конгресу США з партійними лідерами Сенату – демократом Чаком Шумером і республіканцем Мітчем Макконнеллом. Вашингтон, 12 грудня 2023 року

“Чи я почув те, що я хотів почути? Я багато всього почув. Я точно сказав те, що я хотів сказати.

І демократи, і республіканці запевнили нас у повній підтримці. Подивимось. До цього ми завжди вірили у підтримку нашого стратегічного партнера — Сполучених Штатів. І будемо бажати, що так воно все і продовжиться, й Україна не залишиться наодинці проти такого автократичного терориста як Російська Федерація”, — зазначив Зеленський.

Він додав, що в Конгресі “всі сигнали були більш ніж позитивні. Але ми знаємо, що є слова, а є конкретний результат. Ми будемо сподіватися на гарні результати”.

Про здобутки й стратегію на 2024 рік

Протягом пресконференції обидва президенти наголошували на здобутках України за майже два роки повномасштабного вторгнення.

Так, серед основних перемог Зеленський назвав руйнування Чорноморського флоту РФ, знищення українцями 20 тисяч “вагнерівців” та відсутність вагомих перемог росіян на полі бою.

А Байден нагадав про те, що Україна повернула понад 50% своєї території, захопленої з моменту повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року. Крім цього, американський президент зауважив, що понад 90% допомоги Україні у сфері безпеки витрачаються в Сполучених Штатах на забезпечення України зброєю, поповнення власних запасів і створення промислової бази США.

Відповідаючи на питання про стратегію на 2024 рік, президент Зеленський запевнив, що вона є, але розкривати її передчасно він не може.

Про поступки територією та розуміння перемоги

Відповідаючи на питання українського журналіста, чи готова Україна віддати території в обмін на завершення бойових дій, президент Зеленський назвав таку ідею “абсолютним божевіллям”, оскільки йдеться не лише про території, а про людей, які там живуть.

“Ми дуже часто згадуємо Бога. [Віддати території] – це точно не по-християнськи. Там живуть наші люди, сім’ї, діти. І все це — частина українського суспільства, ми говоримо про живих людей. Над ними знущаються, їх ґвалтують, їх вбивали, і ми це прекрасно знаємо”, — наголосив Зеленський.

Президент також додав, що в нього до людей, які закликають Україну до таких поступок, одне питання:

Чи готові вони віддати своїх дітей в руки терористів? Думаю, що ні”, — зауважив він.

Зеленський також наголосив, що найбільше бажання України — наблизити переможний кінець війни, однак Путін цього не бажає.

Джо Байден та Володимир Зеленський під час зустрічі в Білому домі. Фото: ОП

Байден на запитання, якою є стратегія США — захистити Україну чи допомогти їй перемогти — заявив, що США хочуть перемоги України.

“Ми хочемо, щоб Україна перемогла у війні. Як я раніше говорив, перемога означає, що Україна — суверенна, незалежна держава, яка може захистити себе від агресії сьогодні, і здатна стримати подальшу агресію. Це наша мета”, — зазначив президент Сполучених Штатів.

Читайте також:
Зеленський зустрівся з керівниками оборонних компаній США: про що говорив

Під час робочого візиту до США Володимир Зеленський також провів зустріч із віцепрезиденткою Камалою Гарріс.

Президент України поінформував її про українське бачення справедливого миру на основі Формули миру та про процес її імплементації, розповів про забезпечення функціонування “зернового коридору”, що надзвичайно сприяє підтриманню глобальної продовольчої безпеки, і про зростання української економіки.

Зеленський також наголосив, що додатковий захист цивільної та критичної інфраструктури є запорукою повернення українців у свої рідні міста й досягнення країною економічної незалежності.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна