Кінець епохи нейтралітету: Фінляндія стала 31-м членом НАТО

Фінляндія стала 31-м членом Північноатлантичного альянсу 4 квітня у вівторок після рекордно швидкого завершення процесу ратифікації вступу до оборонного союзу.

Про це у вівторок, 4 квітня, повідомив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

“Від сьогодні до складу Альянсу входить 31 країна. Сильні партнери є гарантією безпеки для Польщі, нашого регіону та всього світу”, – написав Моравецький у твітері.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто 4 квітня підписав історичний документ про вступ країни до НАТО, повідомляє Yle.

Підписання відбулося в штаб-квартирі НАТО. Хаавісто назвав цей момент історичним. За його словами, приблизно в цей же час Туреччина передає держсекретарю США рішення про ратифікацію членства Фінляндії.

“Європейська правда” підкреслює, що вступ Фінляндії у НАТО ознаменує кінець епохи нейтралітету Фінляндії, яка була позаблоковою державою від здобуття незалежності у 1917 році та зазнала збройної агресії СРСР на початку Другої світової війни.

Нещодавнє вторгнення Росії до України спонукало фінів шукати безпеки під егідою угоди про колективну оборону НАТО. Приєднання Фінляндії приблизно вдвічі збільшує довжину кордону НАТО з Росією.
Попри те, що приєднання Фінляндії довгий час блокувала Туреччина, ратифікація фінського вступу до НАТО стала найшвидшою в історії на тлі війни в Україні та тривала менше року.
У понеділок Москва заявила, що посилить свій військовий потенціал у західних і північно-західних регіонах у відповідь на приєднання Фінляндії до НАТО.
У Швеції відбулася подібна трансформація оборонного мислення, але завершення процедури вступу цієї скандинавської держави затримують члени НАТО Туреччина та Угорщина.

Читайте також:
Туреччина розблокувала вступ Фінляндії до НАТО. Швецію – ще гальмує

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна