Туреччина розблокувала вступ Фінляндії до НАТО. Швецію – ще гальмує

Парламент Туреччини ввечері 30 березня ратифікував протокол про вступ Фінляндії до Північноатлантичного Альянсу. Таким чином, Туреччина зробила це останньою з країн-членів НАТО.

За повідомленням державного інформагентства Anadolu, відповідне рішення підтримали 276 депутатів Великих національних зборів; ніхто не висловився проти.

Документ ще має підписати президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган для набуття ним чинності.

Після ратифікації протоколу турецьким парламентом усунена остання перешкода на шляху до членства Фінляндії в Альянсі. Перед цим 27 березня протокол ратифікував парламент Угорщини.

Як відомо, 18 травня 2022 року Фінляндія разом зі Швецією відмовилися від десятиліть політики нейтралітету та подали заявки на вступ до НАТО – з метою захисту від російської загрози після вторгнення РФ в Україну. Однак позиція Туреччини фактично роз’єднала заявки фінів і шведів.
Спершу Анкара виступила проти швидкої ратифікації протоколів про вступ двох країн, пославшись на їхню недостатню боротьбу з тероризмом. Зокрема, турки закидають Швеції підтримку курдського “терористичного” угруповання YPG.
При цьому в березні Анкара вирішила схвалити вступ до Альянсу Фінляндії. Натомість щодо Швеції турецька влада і надалі говорить про невиконання взятих на себе “антитерористичних” зобов’язань. Із цим не погоджується і Стокгольм, і керівництво НАТО.

Читайте також:
Ердоган назвав умови, за яких Туреччина погодиться на вступ у НАТО Швеції та Фінляндії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна