МОУ: закупівлі продуктів для ЗСУ намагаються зірвати

Міністерство оборони заявило, що закупівлі продуктів для українських воїнів намагаються зірвати. Відомство вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Про це 21 листопада повідомила пресслужба МОУ.

1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro Міністерство оборони оголосило про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для українського війська. В одній з областей було виставлено лот на закупівлю їжі.

Одна компанія-учасниця, яка змагалась за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв – відсутні.

Крім цього, серед учасників лотів, в компанії були найвищі ціннові пропозиції. Тому Міністерство оборони відхилило цінову пропозицію компанії на участь в торгах. У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців.

“Така діяльність свідчить про те, що компанія взяла участь у торгах з ціллю зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року”, – наголосили в оборонному відомстві.

Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення передбаченого ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

“Закупівлі по харчуванню в Міністерстві оборони – відкриті. Будь-яка компанія може подати пропозиції, але при цьому може не завантажити всі необхідні підтверджуючі документи. Уже після аукціону ми розглядаємо документи учасників, якщо вони не відповідають кваліфікаційним вимогам – такий учасник відхиляється. Вже були випадки, коли окремі компанії зловживали принципами відкритості та вдавались до маніпуляцій українським законодавством. Однак, такі судові позови не були успішними. Наголошую, Міністерство буде жорстко, в межах закону, реагувати на подібні спроби атак на публічні закупівлі для потреб ЗСУ”, – заявив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

МОУ виявило ознаки використання подібної “схеми” і за іншими лотами. Деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії.

Міноборони готує заяви до правоохоронних органів за усіма випадками, аби зупинити зловживання та своєчасно провести закупівлі в інтересах держави, підкреслено в заяві.

Читайте також:
Бойові виплати — під загрозою: заступник міністра оборони назвав причину

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна