“Земля достатньо велика для двох”: зустріч лідерів США і Китаю назвали “конструктивною”. Говорили й про Україну

Президент США Джо Байден високо оцінив перемовини з китайським лідером Сі Цзіньпінем, під час яких вони обговорили питання, що відповідають інтересам обох країн, а також глобальні виклики, в тому числі війну РФ проти України.

Про це Байден заявив під час підсумкової пресконференції в Сан-Франциско за результатами зустрічі, передає “Укрінформ“.

Що сказав Байден

“Я вважаю, що це – одна з найбільш конструктивних і продуктивних дискусій, які ми мали“, – зазначив Байден, підкресливши, що спілкувався з Сі впродовж десяти років, ще з часу свого віцепрезиденства.

Президент США також зазначив, що завдяки “двостороннім дипломатичним зусиллям, які тривали впродовж останніх місяців”, на переговорах двох лідерів у Сан-Франциско було досягнуто “важливого прогресу”.

Зокрема, за його словами, після багатьох років відновлено співпрацю між США й Китаєм у боротьбі з торгівлею наркотиками.

“По-друге, і це критично важливо: ми відновлюємо прямі контакти між військовими“, – зазначив Байден (ці контакти було перервано після неузгодженого з КНР візиту спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань у серпні 2022 року).

Байден, за його словами, під час розмови з Сі говорив і про ситуацію навколо Тайваню: “наголосив на важливості миру і стабільності у Тайванській протоці”.

Окрім того, дві держави домовилися проводити зустрічі на рівні експертів, щоб обговорити ризики та безпекові питання, пов’язані зі штучним інтелектом.

Байден також повідомив, що під час переговорів із Сі Цзіньпінем відбувся “обмін думками щодо регіональних і глобальних питань”, у тому щодо відмови Росії припинити жорстоку війну проти України, а також конфлікту в Секторі Гази.

Глава Білого дому нагадав, що між Китаєм і США існує конкуренція в багатьох питаннях. Але, за його словами, необхідно конкурувати відповідально, щоб це не переросло в конфлікт.

“І там, де це можливо, де наші інтереси збігаються, ми будемо працювати разом”, – додав президент США, зауваживши, що світ цього чекає від них.

При цьому на запитання, чи він і надалі вважатиме Сі Цзіньпіна диктатором, яким назвав його раніше, Байден відповів ствердно.

“Він є диктатором у тому розумінні, що керує комуністичною країною”, – пояснив президент США. І додав, що китайський уряд “повністю відрізняється” від американського.

Що сказав Сі

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з Джо Байденом заявив, що конкуренція двох великих держав не допоможе вирішити проблем, які постають перед Китаєм, Сполученими Штатами та світом.

“Ця Земля достатньо велика, щоб вмістити обидві країни, а успіх однієї створює можливості для іншої”, – наголосив Сі.

Під час переговорів він також підкреслив, що взаємини між КНР і США є найважливішими двосторонніми відносинами у світі, і вони можуть розвиватись за двома сценаріями.

Одним із них є зміцнення єдності та співпраці, спільне розв’язання глобальних проблем і сприяння світовій безпеці й процвітанню. А другий веде до конфронтації, протистояння конкурентних таборів з катастрофічними наслідками для світу.

Цзіньпін зауважив, що КНР і США неможливо не мати справу одне з одним, як і неможливо змінити одне одного.

Китай не планує перевершувати або замінювати Сполучені Штати, і США не повинні мати планів придушення та стримування КНР“, – наголосив китайський лідер.

Він розповів президенту США про основні цілі та значення модернізації в китайському стилі, а також перспективи розвитку і стратегічні наміри своєї країни.

“Китай не йде ні старим шляхом колонізації та грабунків, ні звивистою доріжкою до національної могутності й гегемонії. Китай не займається експортом ідеологій і не вступає в ідеологічну конфронтацію з будь-якою країною”, – запевнив Сі.

На його переконання, досвід попередніх 50 років історії китайсько-американських відносин і уроки з конфліктів великих держав у минулому переконливо свідчать на користь безальтернативності мирного співіснування та співпраці між Китаєм і США.

“Поки обидві сторони дотримуються принципів взаємної поваги, мирного співіснування та взаємовигідного співробітництва, вони зможуть подолати свої розбіжності та знайти правильний шлях для взаємодії двох великих держав”, – підсумував глава КНР.

Сі Цзіньпін і Джо Байден. Сан-Франциско, 15 листопада 2023 року

Байден і Сі зустрілися на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Це їхня перша особиста зустріч за рік, після саміту G20 в Індонезії, і перший візит Сі Цзіньпіня до США за останні чотири роки.

Читайте також:
Блінкен зустрівся з Сі Цзіньпіном: Китай запевнив, що не постачатиме зброю Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна