Блінкен зустрівся з Сі Цзіньпіном: Китай запевнив, що не постачатиме зброю Росії

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном наприкінці дводенного візиту до Пекіна. Провели відверті та глибокі перемовини.

Про це 19 червня пише Reuters.

“Китайська сторона чітко висловила свою позицію, і обидві сторони погодилися дотримуватися спільних домовленостей, яких ми з Президентом Байденом досягли на Балі. Обидві сторони також досягли прогресу та домовилися з деяких конкретних питань. Я сподіваюся, що секретар Блінкен завдяки цьому візиту зможе зробити позитивний внесок у стабілізацію китайсько-американських відносин”, – заявив Сі Цзіньпін.

Своєю чергою Блінкен наголосив, що дві країни “мають зобов’язання та відповідальність” керувати своїми відносинами, і що Сполучені Штати “зобов’язуються це робити”.

Держсекретар зауважив, що мета його приїзду до Пекіна – зміцнити канали комунікації на високому рівні, прояснити позиції, наміри та сфери розбіжностей. А також обговорити сфери, де США та Китай могли б працювати разом, коли їхні інтереси збігаються із “спільними транснаціональними проблемами”.

Влада Китаю запевнила американську сторону, що не постачала і не має наміру постачати Росії летальну зброю. Однак Вашингтон все ще стурбований тим, що це можуть зробити окремі китайські компанії.

“Під час зустрічей ми активно обговорювали регіональні та глобальні виклики, в тому числі щодо агресивної війни РФ проти України. Я підкреслив, що ми вітали би план і конструктивну роль Китаю разом з іншими країнами в зусиллях над досягненням справедливого миру, заснованого на принципах Статуту Об’єднаних Націй”, – зауважив Блінкен.

Політики також обговорили питання двосторонніх відносин, водночас Блінкен заявив, що “є багато питань, щодо яких США та КНР категорично не погоджуються”.

Вважається, що сьогоднішня зустріч може сприяти проведенню саміту лідерів США Джо Байдена та КНР Сі Цзіньпіна пізніше цього року.

Нагадаємо, 18 червня Блінкен прибув у Китай з дводенним візитом. Сьогодні він зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном, а напередодні провів бесіди з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом та головою канцелярії Комісії ЦК Компартії із закордонних справ Ваном І.

Як писала “Новинарня“, про поїздку глави американської дипломатії до Китаю домовилися президент США Джо Байден і Сі Цзіньпін під час зустрічі в Індонезії на саміті G20 у листопаді 2022 року.

Тоді планувалося, що Блінкен відвідає Китай у лютому-2023. Проте саме на початку лютого над територією Штатів виявили китайську повітряну кулю-шпигуна й адміністрація Байдена скасувала поїздку.

Вашингтон наполягає на необхідності комунікації на високому рівні між Сполученими Штатами й Китаєм, що особливо важливо на тлі розбіжностей між ними з різних питань та посилення географічного суперництва, особливо в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Читайте також:
Блінкен зустрівся з главою МЗС Китаю: про Україну не згадують

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна