Блінкен зустрівся з главою МЗС Китаю: про Україну не згадують

США і Китай повідомили деталі розмови держсекретаря Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ КНР Цінь Ганом, про Україну прямо не згадують.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

За даними СNN, перша зустріч Блінкена зі його колегою завершилася через п’ять з половиною годин після початку о 8-й вечора за місцевим часом.

Як зазначають у комюніке, опублікованому речником Держдепу, розмова була “змістовною і конструктивною”.

“Держсекретар наголосив на важливості дипломатії та збереження відкритих каналів комунікації щодо усього спектру питань, щоб зменшити ризик хибного сприйняття і розрахунків. Держсекретар порушив низку питань, що викликають стурбованість, та говорив також про можливість співпраці з Китаєм у спільних транснаціональних питаннях, де наші інтереси співпадають”, – йдеться у комюніке.

Блінкен також зазначив, що США продовжать просувати своє бачення вільного й відкритого світу, та підтримують заснований на правилах міжнародний порядок.

Держсекретар запросив свого візаві до Вашингтона і вони домовилися запланувати такий візит на дату, що буде підходити обом сторонам.

Як зазначається в комюніке, оприлюдненому китайською стороною, Цінь Ган висловив Блінкену жаль з приводу того, що відносини США і КНР перебувають “на найгіршому рівні” за увесь час, оскільки це не вигідно обом сторонам і всьому світу.

Він зазначив, що Китай прагне вибудовувати “стабільні, передбачувані та конструктивні” двосторонні відносини і сподівається, що Вашингтон зі свого боку продемонструє “об’єктивне і раціональне” розуміння Китаю і всі неоднозначні ситуації вирішуватимуть спокійно.

Китайський топ-дипломат нагадав позицію Пекіна щодо Тайваню і зауважив, що це “найважливіше питання у відносинах і найбільш явний ризик”.

Підтверджують і домовленість  сторін запланувати візит делегації Китаю  до Вашингтона.

Про Україну в обох комюніке прямо не згадують.

Як писала “Новинарня“, держсекретар США Ентоні Блінкен прибув з візитом до Китаю у неділю, 18 червня. Очікується, що під час свого перебування він зустрінеться з міністром закордонних справ Цинь Ганом, провідним китайським дипломатом Ваном Ї та, можливо, лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Як писала “Новинарня“, про поїздку глави американської дипломатії до Китаю домовилися президент США Джо Байден і Сі Цзіньпін під час зустрічі в Індонезії на саміті G20 у листопаді 2022 року.

Тоді планувалося, що Блінкен відвідає Китай у лютому-2023. Проте саме на початку лютого над територією Штатів виявили китайську повітряну кулю-шпигуна й адміністрація Байдена скасувала поїздку.

Вашингтон наполягає на необхідності комунікації на високому рівні між Сполученими Штатами й Китаєм, що особливо важливо на тлі розбіжностей між ними з різних питань та посилення географічного суперництва, особливо в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Читайте також:
Блінкен прибув з офіційним візитом у Китай: говоритимуть і про війну в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна