США збили китайський аеростат у своєму повітряному просторі

Над територією Сполучених Штатів Америки збили гігантську китайську повітряну кулю, яка спричинила цілий “шпигунський скандал” між США та Китаєм і стала причиною скасування візиту держсекретаря Ентоні Блінкена до Пекіна.

Відео падіння кулі пізно ввечері у суботу, 4 лютого, показав у прямому ефірі телеканал Fox News.

Гігантський аеростат з’явився над територією США напередодні. У Пентагоні заявили, що він належить Китаю.

Після цього Держсекретар США Ентоні Блінкен скасував візит до Пекіна, заявивши, що присутність у повітряному просторі Сполучених Штатів “кулі, яка вела спостереження”, була “безвідповідальним вчинком”.

Китай приніс вибачення й наголосив, що це був “звичайний метеорологічний дирижабль”, який збився зі шляху через негоду. Міністерство закордонних справ країни заявило, що Пекін “ніколи не порушував територію та повітряний простір будь-якої суверенної країни”.

За словами американських чиновників, дирижабль пролетів над Аляскою та Канадою, перш ніж з’явитися над американським штатом Монтана, де розташовано низку ядерних ракетних об’єктів.

Попри те, що повітряна куля, за словами Пентагону, “летіла на висоті, що значно перевищує комерційний повітряний рух” (понад 18 тисяч метрів) і “не становила військової чи фізичної загрози для людей на землі”, її присутність над територією США спричинила обурення.

А ввечері в п’ятницю Пентагон заявив про другу китайську повітряну кулю-шпигуна – цього разу над Центральною Америкою. Цей факт у Китаї вже ніяк не коментували.

Президент США Джо Байден заявив у суботу, що Сполучені Штати “збираються подбати” про аеростат.

У телефонній розмові із колишнім міністром закордонних справ Китаю Ван Ї, якого нещодавно підвищили до посади високопоставленого чиновника із закордонних справ в комуністичній партії Китаю, держсекретар США Блінкен назвав ситуацію з повітряною кулею “безвідповідальним вчинком і явним порушенням суверенітету США та міжнародного права, яке підірвало мету поїздки”.

За даними Держдепу США, під час розмови держсекретар пояснив, що “зважаючи на цю проблему, було б недоцільно відвідувати Пекін у цей час”.

У Пекіні, своєю чергою, звинуватили “деяких політиків у США” в тому, що вони “скористалися цією проблемою для дискредитації Китаю”.

Як зазначає Reuters, інцидент із повітряною кулею став “ударом” для тих, хто вважав, що візит держсекретаря Блінкена, про який в листопаді домовилися Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін, міг би стати “запізнілою можливістю стабілізувати відносини, що стають все більш нестабільними”.

На порядку денному цього візиту, серед іншого, мала бути повномасштабна війна РФ проти України. Після скандалу і скасування поїздки Блінкен заявив, що планує відвідати Пекін, “коли дозволять умови”.

Останній візит держсекретаря США до КНР відбувся 2017 року.

Перед тим як американські винищувачі збили китайський аеростат біля східного узбережжя США, Федеральне управління цивільної авіації на деякий час зупинило роботу низки аеропортів у штатах Північна та Південна Кароліна.

Після збиття аеростата у територіальних водах США проводилася операція з підйому його уламків.

Читайте також:
Байден заявив, що війська США захистять Тайвань у разі китайського вторгнення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна