Росію вперше не обрали у Міжнародний суд ООН

Держави-члени ООН вперше в історії відмовили країні-агресору Росії у праві здійснювати правосуддя від їхнього імені в Міжнародному суді ООН.

Про це у четвер, 9 листопада, повідомив президент України Володимир Зеленський у твітері.

Таким чином ООН «почала очищатися від згубного впливу Росії», яка руйнує міжнародне право, а не захищає його, підкреслив Зеленський.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця назвав це історичною подією. За його словами, Росія набирала всього 5−6 голосів протягом п’яти турів голосування у Раді безпеки ООН. А за результатами голосування у Генасамблеї Росія посіла передостаннє місце у списку.

Зеленський також привітав представників Австралії, Мексики, Румунії, Південної Африки та США з перемогою на голосуванні в РБ ООН та ГА ООН.

Міжнародний суд ООН складається з 15 суддів, яких окремо обирають Генеральна Асамблея і Рада Безпеки на дев’ять років. Суд розташований у місті Гаага (Нідерланди).

Строк повноважень російського представника Кирила Геворгяна у суді закінчується у 2024 році.

Підкреслимо, що Міжнародний суд ООН слухає декілька справ, які стосуються України та Росії. Зокрема, у вересні розпочалися публічні слухання за позовом України про геноцид. До позову долучилися представники 32 країн-членів ООН.
16 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення, що Росія має припинити повномасштабну війну проти України.

Читайте також:
Міжнародний суд ООН наказав Росії зупинити війну проти України. Чому це важливо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна