Як розв’язати проблему нестачі людей у війську: нестандартні рішення від мобілізованого прокурора САП

Максим Грищук
ветеран АТО, в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (мобілізований у військо), командир гранатометного взводу у складі бригади сил ТрО

(FB)

Другий рік війни, чи то, якщо перевести на місяці, 21-й місяць війни, і постійні битви за кадри для війська наштовхнули на певні думки та висновки.

Комплектування війська – це проблема, бо потрібні люди добровільно зголошуються до ЗСУ все рідше, і це викликає певний кадровий голод.

Вихід: передавання певних функцій забезпечення приватним підприємствам – фінансове обслуговування, діловодство, кадрове забезпечення (стройова), постачання продуктів, пального, організація ремонтів та інші функції, які може зробити не військова, а цивільна людина. Такий собі аутсорсинг по-військовому.

Таке, до речі, практикується в багатьох країнах НАТО й у США зокрема. Це дасть змогу вивільнити частину людського (і фінансового) ресурсу й отримати більш якісні послуги.

Одного військового, що безпосередньо воює, забезпечує 7 інших осіб, які йому постачають і надають все необхідні. Десь такий приблизно стандарт у наших союзників. І це не означає, що в кожного військового свій персональний бухгалтер, юрист і психолог, а радше показує ланцюжок забезпечення.

Наприклад, московити використовують аутсорсинг для інженерного облаштування позицій (риття ліній окопів, будівництво фортифікацій). Звичайно, лопату в солдата ніхто не відбирає і облаштування вогневої позиції під свій автомат – справа індивідуальна. Але це відповідь, як противник так сильно і постійно закопується на всіх рубежах, які нам доводиться проламувати.

Інший спосіб – це на законодавчому рівні зазначення обовʼязкової військової служби для майбутніх держслужбовців певних структур. Зараз це більше додаткова перевага, але не обовʼязкова умова.

В умовах довгого конфлікту і сусіда – агресора (хто ще не усвідомив, що це все надовго  почитайте історію держави Ізраїль) наявність сильного війська і великого кадрового мобілізаційного резерву – запорука виживання нас, як нації зі своєю державою.

Такий, дещо зухвалий, спосіб залучення до війська майбутніх держслужбовців дасть свої переваги у майбутньому: держслужбовець матиме краще розуміння служби для держави (військовий колектив з адекватним командуванням дає також ідеологічний вишкіл), а держава зможе розраховувати на держслужбовця як на захисника у складний для неї час.

Складні часи потребують складних відповідей і рішень.

Все буде Україна.

Читайте також:
Євген Дикий: Маємо разом створити умови для демобілізації військових, які воюють понад півтора року


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна