Підземне “місто” під Токмаком: опис інженерних робіт, виконаних компанією “Ростдорстрой” на замовлення міноборони РФ

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор видання “Цензор”

(FB)

Опис інженерних робіт під Токмаком (окупована територія Запорізької області, основний напрямок наступу ЗСУ – “Н”), виконаних російською будівельною компанією “Ростдорстрой” на замовлення міноборони РФ.

Цитата з російських джерел про обладнання позицій батальону “Тімер” зі складу 72-ї мотострілецької бригади ЗС РФ, який оборонявся проти українських військ у районі села Роботине у червні-липні 2023-го:

“Перебуваючи в резерві, за пів року батальйон збудував наймогутнішу систему споруд. Солдати живуть під землею, де розташовані, якщо так можна висловитися, 200-метрові «будинки». Це системи коридорів з кімнатами, кухнею, лазнями, складами, електрикою, світлом та інтернетом. Сплять бійці на двоповерхових нарах, обідають одразу на кухні.

Ми побували у двох таких спорудах, а є ще одна, там довжина будинків сягає 2,5 кілометра.

“Ми обладнали все, щоб не виходити на поверхню. Тут люди можуть повноцінно жити, митися, пратися. Тут і робочі кабінети, спальні. Ця споруда будувалася компанією „Ростдорстрой“, після чого ми її доопрацювали, зробили вентиляцію”.

Загалом ці бункери нагадують мурашник чи підземне місто. Стіни, підлога та стелі оббиті деревом”.

Наявність таких споруд дозволяє російським військам за межами населених пунктів вести бойові дії без ризику ураження місць постійної дислокації.

Важливою відмінністю є те, що будівництво інженерних споруд вела компанія з цивільного сектору, яка займається дорожним будівництвом, стала підрядником міноборони та в короткі терміни виконала будівельні роботи з обладнання позицій батальйону недалеко від лінії фронту.

Цікавий досвід.

Читайте також:
Бути всередині наступу. Репортаж про війну артрозвідки 47-ї бригади “Магура” на захоплених російських позиціях на Мелітопольському напрямку


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна