“Українці заслужили бомбардування, бо терплять гей-паради”: чим відомий ФСБшний митрополит Лука, до якого прийшла СБУ

Андрій Ковальов
релігієзнавець, історик, політолог, військовослужбовець Збройних сил України, речник Генерального штабу ЗСУ

(FB)

Продовжуємо нашу традиційну рубрику: “Не пройшло і десять років…”

Служба безпеки України нарешті прийшла з підозрою та обшуком до громадянина Росії і України Андрія Вячеславовича Коваленка, більш відомого під позивним “митрополит Лука”. Ймовірно ФСБшний позивний його – “Лєкарь”, “Санітар”. Чому? Лука вчився в Донецьку на лікаря на початку 1990-х років і працював у Харцизьку санітаром свого часу.

Це очільник структур Російської православної церкви у Запорізькій області, російський агент і пропагандист.

Знаєте, серед так званого духовенства РПЦ в Україні є багато “ватних” персонажів, це ні для кого не секрет. Але Лука – це особливий випадок, бо він “мегаватний” персонаж.

Лука був впевнений у тому, що його не чіпатимуть. Це дуже досвідчений і впертий агент.

Почнемо з того, що в часи Помаранчевої революції, ще коли Лука був священиком, під нього в Донецькій єпархії РПЦ створили “відділ по взаємодії з промисловими підприємствами і організаціями Донбасу”. Тут сепар Лука і знюхався з фінансово-промисловими групами Донбасу й донецькими бандитами, які зокрема згодом сприятимуть Росії в окупації сходу України та створенні терористичної організації “ДНР”. Його шеф [митрополит донецький і маріупольський РПЦ] Іларіон Шукало приревнував Луку до спонсорів, і той посаду втратив та змушений був тікати аж у Полтаву, але зв’язки лишилися.

У 2005 році за особливі заслуги перед Росією Луку зробили єпископом РПЦ в Україні, а у 2010 році – очільником РПЦ у Запорізькій області. З цього часу Лука очолив і підпорядкував собі координацію всіх проросійських структур на Запоріжжі.

Із 2013 року, коли Лука вже був єпископом, його призначили головою “синодального відділу у справах пастирської опіки козацтва та духовно-фізичного виховання молоді”. У функції Луки входила координація різноманітних проросійських “кізяцьких” і сепарських організацій, наприклад, запорізький “Радомір” або всеукраїнська проросійська парамілітарна організація “Вєрноє казачество”, майже все членство якої вступило до лав терористичної організації “ДНР” і з 2014 року веде війну проти України. До речі, лідер “Верного казачества” і найкращий друг Луки терорист Алєксєй Селіванов очолив окупаційну російську поліцію на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Совпадєніє?

Але найбільше дивує, що за 14 років впертої українофобської і диверсійної діяльності Луки в СБУ до нього не виникло жодного запитання. Диво та й годі. Навіть протягом десяти років війни. Навіть коли він був проклинав учасників Революції Гідності, благословляв своїм підлеглим і адептам молитися за “Беркут”, коли вперто виголошував анафеми на Мазепу і патріарха Філарета.

Уже і про 2014 рік забули, і про роль Луки у спецоперації по так званій “Запорожской народной республике”. І з початком повномаштабної російської агресії Лука спокійненько продовжував сидіти в Запоріжжі та публічно виголошувати свої українофобські проповіді.

У 2022 році Лука так не міг дочекатися приходу “русских освободителей”, що за наказом Кремля влаштував із Запоріжжя до окупованого Бердянська так званий “хресний хід”, чи, правильніше сказати, “хресний автопробіг”. З ним поїхали журналісти і російські пропагандисти. Коли колона під командуванням Луки заїхала на окуповані території, він здав у російський полон українську журналістку “Громадського” Вікторію Рощину.

Ну, і як вишенька на тортику. 15 березня 2022 року Лука заявив, що українці заслужили російські бомбардування, оскільки вони терплять гей-паради в Києві, і тому українці проти Бога та заслуговують на долю Содома та Гоморри.

І це я згадав ще не всі “подвиги” цього покидька. У мене немає ілюзій, чи “агент Лєкарь” сяде. Бо поки не сів жоден архієрей РПЦ, якому СБУ вручило підозру. Я сумніваюся, що вони сядуть, і не бачу поки підстав вважати, що Україна обміняє цих диверсантів на українських воїнів, які перебувають у полоні.

Єдине, сподіваюся, що наступними, хто отримає підозри від СБУ, будуть громадяни Росії й агенти ФСБ РФ Максим Черепанов й Іван Паканич, які досі спокійно сидять у Києві і ведуть свою диверсійну роботу.

Читайте також:
Печерський суд зняв електронний браслет із митрополита “моспатріархату” Павла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна