Російські окупанти від грудня стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців при спробі здатись у полон, – HRW

Російські окупаційні війська з грудня 2023 року, ймовірно, стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців під час спроби здатися в полон. Крім того, вони могли також стратити ще шістьох воїнів, які здавалися або вже здалися в полон.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch, опублікованому 2 травня.

Правозахисники провели дослідження трьох випадків ймовірної страти без суду та слідства щонайменше 12 українських військових, переглянувши та проаналізувавши відеозаписи з дронів, розміщені в соціальних мережах 2 та 27 грудня, а також 25 лютого 2024 року. У всіх цих випадках українські військовослужбовці демонстрували очевидний намір здатися в полон. Оскільки вони більше не брали участі в бойових діях, тобто вважалися особами, які вибули зі строю (hors de combat), відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та законів війни вони не могли бути об’єктом атаки.

Разом з тим, встановлено місця, де сталися два з трьох інцидентів, проте через відсутність на відеозаписах точних геоданих в організації не змогли встановити точну геолокацію третього. Human Rights Watch також не вдалося з’ясувати, якій зі сторін належав дрон, що знімав відео з місця подій.

Також у HRW перевірили четвертий випадок шляхом аналізу ще одного відео, що з’явилося в соціальних мережах 19 лютого. У ньому двоє російських військових розстрілюють трьох беззбройних українських солдатів, які здалися в полон. Хоча власник сторінки, на якій було викладено відео, вказав місце інциденту, Human Rights Watch не вдалося самостійно його верифікувати.

Розслідування п’ятого інциденту ґрунтувалося на інтерв’ю з українським військовим, відео, що було викладене на одному з Telegram-каналів 16 лютого, а також на матеріалах ЗМІ, зокрема інтерв’ю з членами родини одного з загиблих. За наявною інформацією, у цьому випадку було страчено шістьох військовослужбовців, хоча обставини інциденту були менш очевидними.

У одному з п’яти випадків, що стався 25 лютого, верифіковане відео з дрону, що було широко розповсюджене в Інтернеті, зокрема в соцмережі X, демонструє, як щонайменше семеро українських військовослужбовців виходять з бліндажа розташованого серед дерев між двома полями, знімають бронежилети, щонайменше один знімає шолом. Усі вони лягають обличчям униз, а п’ятеро російських солдатів ціляться в них зі своїх кулеметів. Російських військових можна ідентифікувати за добре помітними червоними пов’язками на руках і ногах. Потім троє російських солдатів стріляють ззаду і з обох сторін у напрямку українських військових, які явно здалися в полон.

Шестеро українських військових залишаються лежати обличчям вниз, помітно реагуючи на постріли, в той час як один намагається повернутися в бліндаж, але не встигає — в нього влучає куля. Інцидент стався поблизу села Іванівське в Донецькій області. Точне місце спочатку підтвердив волонтер GeoConfirmed EjShahid, а згодом і дослідники Human Rights Watch.

Стоп-кадр з відеозапису, зробленого дроном поблизу села Іванівське в Донецькій області, Україна, за мить до того, як російські солдати впритул розстріляли сімох українських військових, які здалися у полон. © GloOouD, X (раніше — Twitter), 2024 р.

Схоже, випадки таких страт не є поодинокими“, – наголосили в Human Rights Watch.

Правозахисники також  ідентифікували оприлюднений 5 лютого 2024 року відеозапис з російського дрона, на якому можна побачити окремий момент бою. У цьому випадку дослідникам Human Rights Watch не вдалося встановити, чи здалися українські солдати в полон, але чоловічий голос, який чути на відео та щодо достовірності якого не має очевидних сумнівів, явно віддає накази російським солдатам під час бою в Донецькій області. Голос каже російською: “Полонених не брати, всіх розстріляти”. Аудіовізуальний аналіз відеоматеріалів підтверджує висновок про те, що це був російських дрон.

У HRW наголосили, що ці страти мають бути розслідувані як воєнні злочини.

Перед цим

9 квітня керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов заявив, що ОГП має 27 кримінальних проваджень за фактами страти окупантами українських, ідеться про вбивство 54  українських військовополонених.

Керівник департаменту також наголосив, що це не поодинокий випадок, а свідчення політики РФ. Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року.

У березні цього року Моніторингова місія ООН повідомила, що за три попередні місяці було зафіксовано 12 випадків страти щонайменше 32 захоплених військовополонених або осіб hors de combat (які вибули зі строю).

Читайте також:
Відео страти полоненого українця реальне: так терористи з армії РФ “пов’язують кров’ю воєнних злочинів” своїх новачків
Розстріляти українських полонених у Кринках наказав “герой Росії” Іштуганов. ГУР перевіряє інформацію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна