В Офісі генпрокурора озвучили кількість українських військовополонених, яких стратили росіяни з початку повномасштабної війни

Наразі відомо про 54 українських військовополонених, яких стратили російські військові.

Про це у вівторок, 9 квітня, заявив керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов в ефірі “Суспільного”.

За його словами, Офіс генерального прокурора має 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. Йдеться про вбивство 54 захисників.

Коментуючи відео з розстрілом українських військовополонених у селі Кринки на Херсонщині, опубліковане в соцмережах 7 квітня, Бєлоусов зазначив, що дані перевіряються. Він також закликав пам’ятати про близьких і не озвучувати передчасно імена загиблих.

Керівник департаменту також наголосив, що це не поодинокий випадок, а свідчення політики РФ.

Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року.

Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника на Чернігівщині.

Розслідування ускладнює той факт, що у прокурорів та слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або можливості оглянути тіло. Але ця робота ведеться.

“Україна має унікальний досвід документування злочинів, навіть не маючи доступу до території. Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами і неурядовими організаціями, які також збирають інформацію. Наше завдання зараз — документувати, фіксувати, розповідати світу правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу”, — зазначив він.

Читайте також:
Розстріляти українських полонених у Кринках наказав “герой Росії” Іштуганов. ГУР перевіряє інформацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна