Der Spiegel: “У слідства майже на залишилося сумнівів, що за підривом Nord Stream стоїть Україна”

Німецьке видання Der Spiegel із посиланням на джерела в поліції та прокуратурі стверджує, що у слідчих “практично не залишилося сумнівів” у причетності України до вибухів на газопроводах “Північний потік”.

Про це йдеться у статті під заголовком “Усі докази вказують на Київ”, що вийшла в друкованому випуску Der Spiegel 25 серпня, а в перекладі англійською оприлюднена на сайті видання 26 серпня.

Короткий виклад статті наводить у своєму телеграм-каналі журналіст Петро Шуклінов.

Як зазначається, слідство нібито встановило, що диверсію було здійснено на орендованій яхті “Андромеда”. Поліцейські обстежили судно за допомогою собак, навчених шукати вибухівку, і виявили “на столі, під палубою і навіть в унітазі” значні сліди октогену, що може вибухати під водою. Що це саме октоген, підтвердила лабораторна експертиза. Слідчі вважають, що було використано менше ніж 100 кг цієї речовини.

Автори статті зазначають, що 6 вересня 2022 року шестеро диверсантів (п’ятеро чоловіків і жінка) вийшли на цій яхті з порту Варнемюнде в німецькому місті Росток. 7 вересня вони зробили зупинку в громаді Вік острова Рюген. А приблизно за 10 днів припливли на датський острів Крістіансе, де розташований найближчий до місця вибухів порт.

У цьому проміжку, 19 вересня, яхта пришвартувалася у польському курортному місті Колобжег на Балтійському морі, але через 12 годин продовжила свій шлях. На цей момент вибухівка, ймовірно, вже була закладена на газопровід, пише Spiegel.

23 вересня яхта повернулася до порту приписки.

Вітрильна яхта Андромеда в Балтійському морі Фото: Крістіан Іррганг / DER SPIEGEL

Депозит за яхту внесла польська компанія Feeria Lwowa, яка не має сайту та телефону, пише видання. За даними з польських реєстрів, очолює цю компанію 54-річна Наталія А. з Києва, яка здобула педагогічну освіту і “не має помітного досвіду у сфері туризму”.

Журналісти зателефонували за її українським номером, але вона кинула слухавку. За кілька днів передзвонила людина, яка представилася українським поліцейським і погрожувала журналістам звинуваченням за статтею про переслідування. “Схоже, що це підставна компанія”, – робить висновок Spiegel.

Під час оренди яхти диверсанти використовували румунський паспорт, який належить 60-річному жителю Молдови Штефану Марку. Він сказав журналістам, що востаннє користувався цим паспортом у 2019 році, коли відпочивав у Румунії і їздив у Болгарію. Термін дії цього документа минув у жовтні 2022 року, і отримавши новий паспорт, чоловік нібито спалив старий у грубці.

Журналісти вважають, що дані паспорта були використані для виготовлення фальшивого паспорта для мешканця Дніпра Валерія К. (його прізвище – Колесник, з’ясував журналіст Арік Толер). Йому приблизно 20 років. Журналісти побували у нього вдома, його бабуся та сусіди розповіли, що він служить в армії (автори матеріалу згадують про 93-тю окрему механізовану бригаду).

Подруга Валерія К. та мати його дитини Інна живе у Німеччині, у Франкфурті-на-Одері. Проте ДНК-тест, узятий у його сина, не збігся із зразками, знайденими на “Андромеді”, пише видання.

Журналісти пояснили, чому було зруйновано лише три трубопроводи з чотирьох. За словами колишніх військових і професійних дайверів, на такій глибині темно і, можливо, диверсанти помилково прикріпили дві вибухівки до однієї труби.

На думку експертів, таку операцію могли здійснити тільки професійні водолази з використанням додаткового обладнання.

Між першим вибухом та трьома наступними відбулася тривала затримка (17 годин). Експерти припускають, що могли виникнути проблеми з детонатором.

Читайте також:
Біля місця витоків газопроводу Nord Stream перебували російські кораблі, – CNN

Анонімний чиновник сказав Spiegel, що слідству відомо набагато більше, ніж повідомлялося публічно. За словами джерел видання, слідство має IP-адреси, дані про телефонні дзвінки й місцезнаходження і “ще безліч доказів, які досі засекречені”.

Слідчі впевнені, що диверсанти приїхали з України, куди повернулися після атаки, заявили джерела Spiegel.

Як пише видання, німецька влада довго не висуває звинувачень, оскільки це стало “політично чутливим питанням”. Німецькі правоохоронці кваліфікували вибухи як “атаку на внутрішню безпеку держави”.

Якщо причетність Києва буде доведено, мало хто з німецьких чиновників розуміє, якими будуть наслідки. “Німеччина не може відмахнутися від такого злочину, але й зупинити підтримку України – не варіант”, – пише Spiegel.

Видання тако згадує, що згідно з повідомленням, яке потрапило в мережу після витоку документів Пентагону, операцією керував Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, а президент Володимир Зеленський, імовірно, про неї не знав.

Читайте також:
Зеленський категорично заперечив причетність України до підриву “Північного потоку” і припустив, кому вигідна така версія

Як писала “Новинарня“, наприкінці вересня 2022 року внаслідок вибухів на трубопроводах “Північний потік” та “Північний потік-2” біля острова Борнхольм у Балтійському морі розпочався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виключних економічних зонах Данії та Швеції.

Розслідування диверсії проводиться за участю компетентних органів Швеції, Німеччини та Данії. У багатьох країнах схильні вважати, що підрив “Північних потоків” ініційований Росією. У Кремлі причетність РФ до аварії заперечують.

7 березня у низці іноземних ЗМІ, зокрема німецьких та в американській The New York Times, з’явилися повідомлення про нібито причетність до підриву “проукраїнських груп”.

Тоді в уряді Німеччини у цьому зв’язку заявили, що результатів розслідування “наразі немає”.

Читайте також:
Nord Stream назвав “безпрецедентним” одночасне руйнування трьох ниток газопроводу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна