Пентагон почав розслідування щодо витоку інформації про плани підготовки наступу ЗСУ, – NYT

Пентагон шукає джерело витоку секретних матеріалів про плани допомоги Україні напередодні планованого наступу української армії. Ці матеріали з’явилися останніми днями у твітері та телеграмі.

Про це повідомляє газета New York Times з посиланням на високопосадовців адміністрації Джо Байдена.

У цих матеріалах містяться відомості про сили та озброєння принаймні частини українських підрозділів, які готуються до наступу, є інформація про графіки доставки боєприпасів та військової техніки.

Із 12 бригад, про які йдеться у документах, 9 оснащуються за допомогою західних союзників України. Для їхнього обладнання потрібно, згідно з документами, 250 танків і 350 бойових машин піхоти. У документах, як зазначають співрозмовники видання, немає самих планів наступу, який замислив український Генштаб.

Частина документів, де містяться дані про російські та українські втрати, за оцінкою джерел New York Times, виглядають сфальсифікованими.

В одній із таблиць рівень російських втрат оцінюється в 17,5 тисячі вбитими, українських – в 71,5 тисячі, що суперечить даним Пентагону про майже 200 тисяч вбитих і поранених російських військовослужбовців і більше та понад 100 тисяч вбитих і поранених українських військових.

New York Times називає витік цих документів “найбільшим успіхом російської розвідки”, що стали оприлюдненими з початку вторгнення російської армії на українську територію.

Співрозмовники видання наголошують, що багато з цих даних вже застаріли, бо описують ситуацію станом на початок березня. Однак у Москві зможуть отримати чимало корисної інформації з цих даних. Наприклад, там вказується рівень використання боєприпасів для ракетних систем HIMARS.

Влада США намагалася видалити ці матеріали, однак цього не вдалося зробити.

“Нам відомо про повідомлення про пости в соцмережах, і міністерство вивчає це питання”, – прокоментувала ситуація заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Відомо, що на початку війни Київ відмовлявся ділитися з Вашингтоном своїми військовими планами через побоювання з приводу витоку цієї інформації. Останніми місяцями кооперація в галузі військового планування між двома країнами розширилася. Такий витік може негативно позначиться на цьому процесі.

Читайте також:
Коли почнеться, ви все це побачите, – Данілов про контрнаступ ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна