Nord Stream назвав “безпрецедентним” одночасне руйнування трьох ниток газопроводу

Через одночасне руйнування трьох ниток газопроводу “Північний потік” в Балтійському морі неможливо оцінити терміни відновлення інфраструктури.

Про це в вівторок, 27 вересня, заявила пресслужба Nord Stream AG – операторі “Північного потоку”, передає російський “Интерфакс”.

“Руйнування, що сталися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів системи “Північний потік”, мають безпрецедентний характер. Терміни відновлення працездатності газотранспортної інфраструктури поки що оцінити неможливо”, – заявили в компанії.

За повідомленням німецького видання Der Tagesspiegel, падіння тиску в одній із ниток “Північного потоку-2” та в обох трубах “Північного потоку-1” могло статися через “цілеспрямовані атаки”. Розслідування розглядає дві версії – диверсія з українського чи з російського боку.

Водночас жодна з ниток трубопроводів не була в експлуатації, тому інциденти не вплинули на постачання газу до Європи.

Передісторія

Вночі 26 вересня відбувся витік на одній із ниток магістралі “Північний потік-2”. Це сталося в данській винятковій економічній зоні на південний схід від Борнгольма. Крім того, витік газу зафіксовано з обох ниток “Північного потоку-1” – у винятковій економічній зоні Данії на північний схід від острова Борнгольм.
Навколо зон витоків встановлені п’ятимильні заборонні зони для судноплавства.

Виведення газогону з експлуатації може розглядатися як прояв газового шантажу Європи Росією.

Читайте також:
Ердоган заявив, що Європа сама винна в енергетичній кризі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна