Зеленський категорично заперечив причетність України до підриву “Північного потоку” і припустив, кому вигідна така версія

Президент Володимир Зеленський заперечив будь-яку причетність України до вибухів на газопроводах “Північного потоку” і висловив припущення, що ця інформація поширюється з метою сповільнити надання нам допомоги від західних партнерів.

Про це він сказав під час спільної з прем’єр-міністром Фінляндії Санною Марін пресконференції в Києві, передає “Укрінформ

“Що стосується “Північного потоку” – ми не маємо до цього ніякого відношення”, – запевнив Зеленський.

Відповідаючи на запитання, для чого і кому потрібно поширювати інформацію про нібито причетність “проукраїнських груп” до інцидентів на газогоні, Президент висловив припущення, що це може робитися для уповільнення допомоги Україні.

Він наголосив, що “дуже небезпечно, коли деякі незалежні медіа, до яких я завжди ставився з великою повагою, роблять такі кроки” (тобто оприлюднюють версії про нібито “український слід” підриві “Північного потоку” – “Н”).

“Вважаю, що це неправильно, це грає тільки на руку Російській Федерації. Або ще є якісь бізнес-групи, які зацікавлені в тому, щоб не вводились потужні санкції, тому що страждає їхній бізнес. І ці групи можуть бути не тільки на території Росії“, – додав президент.

Зеленський наголосив, що Україна зараз бореться не тільки з Росією, а й, зокрема, “з людьми, які, крім грошей нічого не бачать, а їхній бізнес страждає через зниження товарообігу з державою-терористом”.

Також він зауважив, що є і треті держави, які дають змогу РФ обходити санкції.

“З одного боку, вони підтримують Україну, наш суверенітет, навіть щось Україні передають – так, знаєте, допомогли умовно, “для галочки”. І з іншого боку – обходять санкції, заробляючи десятки мільярдів доларів, і в порівнянні з довійськовим періодом мають збільшений товарообіг з Російською Федерацією”, – підкреслив президент.

Як писала “Новинарня“, наприкінці вересня 2022 року внаслідок вибухів на трубопроводах “Північний потік” та “Північний потік-2” біля острова Борнхольм у Балтійському морі розпочався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виключних економічних зонах Данії та Швеції.

Розслідування диверсії, яке здійснюється за участю компетентних органів Швеції, Німеччини та Данії, триває. У багатьох країнах схильні вважати, що підрив “Північних потоків” ініційований Росією. У Кремлі причетність РФ до аварії заперечують.

7 березня у низці іноземних ЗМІ, зокрема німецьких та в американській The New York Times, з’явилися повідомлення про нібито причетність до підриву “проукраїнських груп”.

В уряді Німеччини у цьому зв’язку заявили, що результатів розслідування наразі немає.

Читайте також:
У мережі показали фото та відео пошкодженої вибухом труби “Північного потоку-1”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна