Біля місця витоків газопроводу Nord Stream перебували російські кораблі, – CNN

Співробітники європейських спецслужб на початку тижня спостерігали допоміжні кораблі ВМС Російської Федерації поблизу місця витоків газу у трубопроводів “Північний потік” та “Північний потік-2”.

Про це в четвер, 29 вересня, інформує CNN і посиланням на джерела в розвідці.

Проте незрозуміло, чи мали кораблі якесь відношення до вибухів. Поки що це лише один із тих факторів, які вивчатимуть слідчі під час розслідування.

Крім того, минулого тижня неподалік цих районів у Данії та Швеції також спостерігали російські підводні човни, повідомив один з співробітників спецслужб.

Офіційні особи США поки не мають вичерпних пояснень, що саме спричинило вибухи та три окремих витоки в двох трубопроводах.

Швеція повідомила про ще один витік на газопроводах. Його виявили у вівторок, 27 вересня, але повідомили про інцидент наступного дня.

Данський військовий чиновник зазначив, що російські кораблі регулярно діють у районі, де зафіксовані витоки. Це не обов’язково свідчить про те, що саме Росія завдала школи трубопроводу.

“Ми бачимо їх щотижня. Останніми роками активність Росії в Балтійському морі зросла. Вони досить часто перевіряють нашу обізнаність – і в морі, і в повітрі“, – сказав він.

Водночас ймовірно, що саме російська сторона зацікавлена в тому, щоб трубопроводи не функціонували.

Росія залишається “головним підозрюваним”

Данія та Швеція ведуть розслідування інциденту, але місце вибухів все ще не досліджене. Тиск у трубопроводах ускладнює наближення до місць витоків, тому для початку повноцінної роботи може знадобиться до двох тижнів.

США стримані в оцінках того, що саме відбулося, але РФ залишається “головним підозрюваним”, якщо європейська оцінка навмисного саботажу підтвердиться.

“Важко уявити будь-яку іншу дійову особу в регіоні, яка має можливості та зацікавленість у проведенні такої операції”, – сказав данський військовий чиновник.

Мапа трубопроводів “Північний потік 1” та “Північний потік 2” Джерело: “Радіо Свобода”

Після інцидентів Росія зробила запит про засідання Радбезу ООН. Високопоставлений чиновник США зауважив, що це досить швидке рішення для РФ, що теж може свідчити про заплановані дії.

Офіційні особи США, ознайомлені з останніми даними розвідки, кажуть, що Москва, ймовірно, вважала б такий крок вартим своєї ціни, якби він допоміг збільшити витрати на підтримку України в Європі.

Саботування трубопроводів може “показати, на що здатна Росія”, сказав згаданий американський чиновник.

Нагадаємо, 27 вересня в газопроводах “Північний потік” і “Північний потік-2” сталися витоки газу. В ЄС заявили, що витоки на обох газогонах є результатом навмисних дій.

Читайте також:
РФ могла підірвати газогони в Балтійському морі підводними дронами, – The Times

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна