У Франківську родичів керівництва міста фіктивно зараховували на військову службу – розбирається ДБР

Працівники Державного бюро розслідувань викрили в Івано-Франківську схему фіктивного зарахування на військову службу до підрозділів охорони Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки родичів керівництва міста.

Про це повідомляє ДБР.

Вдалося встановити деяких керівників складу ТЦК та СП, які налагодили схему фіктивного зарахування громадян на військову службу в роти охорони.

У ДБР кажуть, що ті, кого брали в такі роти, могли фактично не проходити військову службу. Так, деякі з них брали участь у футбольних матчах у складі місцевого футбольного клубу. Водночас вони отримували грошове та матеріальне забезпечення з держбюджету.

Футбольний клуб «Прикарпаття» відреагував на таке повідомлення від правоохоронців та заявив, що «чекає на обʼєктивне розслідування».

«Так, служили і служать: ходять в наряди як футболісти, так і тренери. Ініціатива була ТЦК та СП спільно з МФК “Прикарпаття”, і про це публічно було заявлено у квітні 2022 року», — йдеться у заяві.

Клуб пояснює, що відтоді частина була демобілізована і припинила співпрацю з клубом, а частина далі проходить службу і причетна до команди «Прикарпаття-ЗСУ».

У межах розслідування правоохоронці провели близько 30 обшуків у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки Івано-Франківської області, обласній військово-лікарській комісії, а також за місцями проживання фігурантів. Перевіряються можливі протиправні дії персоналу під час проведення мобілізації, проходження служби та отримання грошового забезпечення.

Після цього окремим військовим посадовцям ТЦК та СП можуть оголосити підозру.

Кримінального провадження розпочато за ч. 5 ст. 426-1 КК України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану). Санкція статті передбачає до 12 років ув’язнення.

Читайте також:
Правоохоронець з Хмельниччини за $2,5 тисячі обіцяв допомогти в ухиленні від мобілізації – ДБР вручило підозру

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна