Американці вважають, що літак Пригожина збила ППО. Але його смерть ще не підтверджена

Приватний літак Embraer-135, на борту якого, ймовірно, перебував ватажок ПВК “Вагнер” Євген Пригожин, міг збитий зенітно-ракетним комплексом російських військ С-300.

Про це пише американське видання Financial Time з посиланням на американського посадовця, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності.

Джерело стверджує, що найімовірніше, літак Пригожина збили ракети російської ППО.

Зазначається, що якщо це справді так, то загибель Пригожина – спланована операція з боку російського керівництва.

“Путін не бере полонених”, – заявив посадовець.

Факт причетності російської ППО до збиття літака Пригожина не доведений, проте ця версія існує з перших хвилин після аварії. На уламках бізнес-джета Embraer-135, що впали 23 серпня біля села Куженкіно у Тверській області, нібито видно сліди ураження уламками зенітної ракети.

Версію про збиття літака системою ППО озвучували і деякі російські “воєнкори” та близькі до “Вагнера” канали. Видання «Верстка» пише, що літак розбився за 50 км від місця розташування систем ППО 42-го зенітного ракетного полку ЗС Росії. Також неподалік знаходиться авіабаза “Хотілово”.

Крім цього, російські джерела стверджують, що перед авіакатастрофою було чутно декілька гучних вибухів.

У Новосибірську, Петербурзі та деяких інших містах РФ після новини виникли стихійні меморіали на вшанування загиблих в авіатрощі ватажків ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина і Дмитра Уткіна “Вагнера”. Туди несуть квіти і шеврони.

Але наразі немає офіційного підтвердження, що їхні трупи знайдені серед тіл із літака, який робився біля Твері.

Уламки літака ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина після катастрофи біля села Куженкіно в районі Твері. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

У Твері поліція оточила морг, куди доставили останки загиблих у літаку.

Тіла загиблих під час аварії пригожинського бізнес-джета сильно постраждали внаслідок катастрофи, тому не піддаються візуальному впізнанню, пише петербурзьке видання “Фонтанка” з посиланням на неназване джерело. Чи справді була Пригожин та Уткін серед загиблих, виявить експертиза.

При цьому телеграм-канал ВЧК-ОПГУ, який адмініструється людьми, пов’язаними із силовиками, стверджує, що тіла Пригожина та Уткіна нібито впізнані командуванням ПВК.

Передісторія

Увечері 23 серпня, близько 20:00, російські ЗМІ та Росавіація повідомили, що у Тверській області РФ розбився літак, і серед його пасажирів був ватажок групи Вагнера Євген Пригожин, а також ще один воєнний злочинець, командир “Вагнера” Дмитро Уткін. Повідомляли, що всі 10 людей на борту загинули.

Про смерть Пригожина повідомили президента США Джо Байдена. У Білому домі заявили, що вони не здивовані смертю Пригожина.

Росавіація опублікувала повний список тих, хто летів на Embraer, що впав у Тверській області. Серед них – воєнні злочинці Пригожин та Уткін.

Читайте також:
Офіційно: керівники “Групи Вагнера” Пригожин і Уткін були в літаку, який розбився

Прикметно, що літак Пригожина був збитий (чи впав сам) рівно через два місяці після невдалого путчу“Вагнера”, коли заколотники збили сім повітряних суден ЗС РФ і вбили приблизно два десятки льотчиків.

Христо Грозєв, засновник Bellingcat, до речі, тиждень тому сказав: “Або Пригожина вб’ють, або він очолить іще один заколот”.

Пригожин і Вагнер. Довідка

“Вагнер”-Уткін на прийомі в Кремлі, 2016 рік

Дмитро Уткін “Вагнер” – колишній (?) офіцер спецназу та головного управління (ГРУ) генерального штабу ЗС РФ, підполковник запасу, кавалер “орденів мужності”, багаторічний командир приватної військової компанії “Вагнер”, яка названа за його позивним. Неонацист. Свій позивний Уткін нібито обрав  через симпатії до ідеології Третього рейху (Ріхарда Вагнера вважають улюбленим композитором Адольфа Гітлера).

В операціях найманців Дмитро Уткін із позивним Вагнер почав брати участь у 2013 році. До цього, за  даними  “Фонтанки”, він служив у званні підполковника в псковській бригаді спецназу ГРУ Міноборони Росії. Свій позивний Уткін нібито  вибрав  із симпатій до ідеології Третього рейху (Ріхарда Вагнера вважають улюбленим композитором Адольфа Гітлера). Знайомі з Уткіним також  розповідали  журналістам про його нацистські погляди.

Звільнившись у запас, Уткін разом з іншими колишніми силовиками поїхав до Сирії, щоб боротися на боці президента Башара Асада у складі російської групи найманців “Слов’янський корпус”. Там у жовтні 2013-го вони мало не потрапили в оточення повстанців і змушені були повернутися до Москви.
Майже одразу Уткін вирушив до України — вже на чолі власної групи найманців. Цей загін і назвали “групою Вагнера”. Ветеранів “Слов’янського корпусу” навесні 2014-го бачили  спочатку у Криму, а потім і на Донбасі, де вони воювали на боці російських сил вторгнення, терористів і сепаратистів.
За інформацією “Газети.ру”, загін Вагнера міг бути причетний до вбивства кількох польових командирів угруповання “ЛНР”.

За участь у російській агресії проти України Уткін перебуває під персональними міжнародними санкціями.

Читайте текст 2018 року:
“Прикмета Вагнера – наколка-свастика”. Як влаштована і воює його ПВК

Євген Пригожин і Володимир Путін. Фото: АР

Євген Пригожин – російський політичний і воєнний діяч, підприємець, ресторатор, власник кейтерингового бізнесу та ПВК “Вагнер”, що фінансується також державою та є інструментом агресивної політики РФ за кордоном.
Уродженець Ленінграда. Двічі судимий за часів СРСР. Мільярдер.
Вважається близьким до Володимира Путіна (“кухар Путіна”). Одна з ключових фігур в російсько-українській інформаційній війні – засновник “фабрики тролів” з Ольгино.
Пригожин та його ПВК відіграли помітну роль у війні Росії з Україною. У 2022 році Пригожин особисто відвідував російські колонії з метою вербування ув’язнених у ПВК “Вагнер” для участі у війні проти України. У травні 2023 року Пригожин заявив про захоплення його найманцями українського міста Бахмут, що було досягнуто ціною життів десятків тисяч “вагнерів”. 23-24 червня 2023 року Пригожин влаштовував спробу невдалого заколоту.

Заколот “Вагнера”

Як відомо, до травня 2023 року “Група Вагнера” воювала в Україні як один із найбільш боєздатних підрозділів сил вторгнення, особливо активно – в районі Соледара й Бахмута, та наприкінці весни вийшла в польові табори. Перед цим очільник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин різко критикував військове командування, генштаб та МО РФ нібито через ненадання “вагнерам” достатньої кількості боєприпасів.

Із вечора 23 червня в Росії розгорталося силове протистояння між керівником ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним та офіційною російською верхівкою. Колона “вагнерівців” пішла “маршем справедливості” на Москву, захопивши перед тим силові структури в Ростові-на-Дону, зокрема штаб Південного військового округу.

Президент Путін у спеціальному зверненні заявив про громадянську війну і збройний заколот, але не називав ім’я Пригожина.
По ходу руху “вагнерівці” збили із ПЗРК щонайменше шість вертольотів та один літак ЗС Росії, вбивши приблизно 20 льотчиків. Збитим літаком Іл-22 виявився повітряний командний пункт ВПС РФ.

Однак увечері 24 червня Євген Пригожин заявив, що “вагнерівці” припиняють так званий “марш справедливості”, розвертають колони від Москви і повертаються до місць дислокації в польові табори.

Мирних домовленостей було досягнуто за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який нібито погодився прийняти у себе в країні старого знайомого Пригожина – хоча насправді, ймовірно, ішлося про форму домовленостей із Путіним. 27 червня стало відомо, що Пригожин прибув до Білорусі.

Згодом, 6 липня, Лукашенко заявив, що ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина немає на території його країни. Білоруський диктатор знову наголосив на своїй упевненості в тому, що Пригожин перебуває в Росії.
Лукашенко також заявив, що Володимир Путін не буде “мочити” Євгена Пригожина, а стосунки президента і глави ПВК “Вагнер” “можливо, навіть більше, ніж добрі”.

Надалі частина “вагнерівців” без важкого озброєння перебувала в таборі в Білорусі, загрожувала країнам ЄС та інструктувала білоруську армію.

Читайте також:
Імовірно, Кремль більше не фінансує групу “Вагнера”, – британська розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.