“Захід помилився з реакцією на анексію Криму 2014 року, і має це визнати”. Підсумки третього саміту Кримської платформи

На третьому саміті Кримської платформи, який відбувся у Києві 23 серпня, були представлені 63 держави та міжнародні організації: цього року до попередніх учасників приєдналася також Сербія.

Головні питання саміту — деокупація півострова (передусім військовим шляхом) та майбутнє Криму, підбивають підсумки “Суспільне” та “Європейська правда“.

Зеленський: Крим — це ключ до безпеки Чорного моря. Не можна залишити ключі в руках терористів

“Чорне море – це ключ до світової продовольчої, а отже і соціальної стабільності. Крим – це ключ до безпеки у Чорному морі. Не можна залишити ключі у руках терористів. І ми не залишимо.

Україна має чітку візію, як у Криму буде відновлено нормальне мирне, справедливе, демократичне життя після того, як ми демонтуємо російську тиранію на нашому українському півострові”, – сказав президент України Володимир Зеленський.

Він наголосив, що головне завдання Кримської платформи — це підготовка деокупації півострова.

“Ми розуміємо, як повернемось в Крим. Ми розуміємо, скільки кроків треба нам всі зробити. Ми розуміємо, наскільки це непросте таке важливе завдання. Але ми бачимо цей шлях”, — запевнив Зеленський.

За словами президента, повоєнна трансформація України забезпечить Криму такі зміни, що дозволяють йому працювати та бути економічно привабливим весь рік, а не лише під час курортного сезону.

Читайте також:
Україна підписує угоду з компаніями, що зайдуть до Криму після звільнення. Зеленський назвав охочих

Ердоган: Крим – це Україна

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який виступав онлайн, нагадав, що Анкара не визнає анексію Криму і від самого початку засуджує її незаконність.

“Ми продовжуємо підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України. Ми завжди озвучували на будь-якому майданчику, включно з ООН, що Крим є частиною України. Безпека і добробут кримських татар також є одним із наших пріоритетів”, — сказав він.

За словами турецького президента, війна має бути завершена “шляхом встановлення справедливого та міцного миру”.

Ердоган зазначив, що Туреччина продовжує докладати зусиль для відродження Чорноморської зернової ініціативи. “Під час цього процесу важливо уникати будь-яких дій, які можуть посилити напругу та порушити мир у Чорному морі”, — зауважив він.

Де Соуза: Питання окупації Криму не можна відділяти від вторгнення РФ в Україну

Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза, який уперше приїхав в Україну, закликав не відокремлювати питання окупації Криму від загального контексту російського вторгнення.

“Неможливо відділяти питання Криму від глобальної атаки і вторгнення на українську територію. Будь-яка спроба відокремити ці два питання демонструє не підтримку, не допомогу українському народу, а є непотрібною перепоною відновленню територіальної цілісності України”, – наголосив де Соуза.

Він також закликав пам’ятати, що в питанні окупації Криму йдеться не лише про міжнародне і конституційне право, а про людей.

“Ми, політики, отримали мандат не для задоволення наших потреб, не для національної гордості, а щоб вирішувати проблеми простих людей, щоб поважалася людська гідність. І це все стосується проблеми Криму”, – сказав президент Португалії.

Каріс: Війна закінчиться тоді, коли всі винні будуть притягнуті до відповідальності

Президент Естонії Алар Каріс заявив, що війна в Україні закінчиться, коли всі винні, включаючи керівництво Росії, будуть притягнуті до відповідальності.

Він зазначив, що Росія нарощувала і продовжуватиме нарощувати військову присутність у регіонах Балтійського, Чорного та Середземного морів.

“Але йдеться не лише про безпеку Європи, існують глобальні наслідки, і ось чому нам потрібна глобальна відповідь. Ми закликаємо всі країни долучитися до “формули миру” президента Зеленського”, — сказав Каріс.

Президент зазначив, що для Естонії зрозуміло, чим має закінчитися війна в Україні.

“Війна не закінчиться лише перемогою на полі бою чи повним відновленням цілісності. Це закінчиться тоді, коли всі винні, включаючи керівництво Росії, будуть притягнуті до відповідальності і справедливість переможе. Ми зосередимося на цьому сценарії. Наша підтримка триватиме на всіх рівнях до перемоги України, поки вона не стане членом ЄС та НАТО”, — запевнив він.

Науседа: Жителі Криму отримали повну силу жорстокої колоніальної політики

Президент Литви Ґітанас Науседа, який приїхав до Києва особисто, заявив, що його країна вимагає від Росії припинити незаконну окупацію та анексію Криму та поважати права його корінного народу.

“З 2014 року жителі Криму отримали повну силу жорстокої колоніальної політики. На тих, хто виступає проти незаконної анексії, тиск посилюється. Російські паспорти нав’язують всьому населенню. Земля націоналізується, незалежні організації змушені закритися, плануються так звані вибори з грубим порушенням міжнародного права”, — зазначив він.

Науседа також підкреслив, що Росія активно використовує Крим як військову базу у війні проти України, порушуючи міжнародне гуманітарне право.

“Російські кораблі запускають ракети по місту Одесі, яке входить до списку спадщини ЮНЕСКО, на одеську спортивну інфраструктуру, зерносховища та інші цивільні цілі. Утримання Криму дозволяє Росії ще більше перешкоджати свободі судноплавства в Чорному морі і загрожувати глобальній продовольчій безпеці”, — наголосив президент Литви.

Мелоні: У 2014 році ми не зрозуміли масштаб того, що відбувається, і маємо це визнати

Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні у своєму виступі на саміті Кримської платформи запевнила Україну у підтримці та назвала помилковою і недостатньою реакцію Заходу на російську агресію 2014 року.

Мелоні наголосила, що анексія Криму Росією у 2014 році була безумовним порушенням міжнародного права та спробою реалізації російських агресивних намірів щодо всієї України.

“У 2014 році західні країни не зрозуміли повністю масштаб того, що відбувалося і, можливо, сподівалися, що імперіалістичні прагнення Москви цим і обмежаться. Ми помилялися і ми маємо це визнати”,

– заявила Джорджія Мелоні.

“Сьогодні ми без вагань стоїмо пліч-о-пліч з вами. І сьогодні ми тут для того, щоб укотре наголосити, що Росія має припинити свою агресивну політику та вивести свої війська. Ми не втомимося працювати задля завершення війни та досягнення справедливого та тривалого миру”, – додала очільниця італійського уряду.

Мелоні зазначила, що Італія готова допомагати також у відбудові України та у 2025 році прийме конференцію з відновлення України (Ukraine Recovery Conference).

“Майбутнє України – це майбутнє миру, свободи та добробуту. Це майбутнє територіально цілісної України у спільній європейській родині. Тому що ваш героїчний спротив – це й наша битва за демократію. А ваша свобода – це свобода всієї Європи”, – підсумувала Мелоні.

Дуда: Окупація Криму – не регіональна, а глобальна проблема

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що третій саміт Кримської платформи є “живим доказом” того, що міжнародна спільнота усвідомила значення для всього світу незаконної окупації Криму та інших українських земель.

“Це не лише приклад ідеології “русского міра” на практиці, а й зловісний знак слова, яке може матеріалізуватися, коли міжнародне право, права людини чи положення Статуту ООН перестануть поважатися. Польща такого бачення не сприймає і ніколи не сприйме. Тому з 2014 року ми послідовно стоїмо на боці України”, — зазначив Дуда.

За словами польського президента, події березня та квітня 2014 року стали сигналом про справжні наміри Росії щодо України – захоплення її території та знищення української культури та мови.

“Ні в кого не повинно бути ілюзій, що окупація Криму є регіональною проблемою. Це глобальна проблема. Якщо ми не вирішимо це разом, ми де-факто почнемо погоджуватися на нову архітектуру міжнародної безпеки та новий глобальний порядок, заснований на законі сили, запровадженому росіянами. Тому деокупація Криму та відновлення територіальної цілісності України є необхідними передумовами не лише для безпеки регіону Балтійського моря, а й для стабільності глобальної архітектури безпеки”, — підкреслив Дуда.

Він наголосив, що світ не повинен дозволити Путіну досягти своїх цілей через Україну:

“Контроль Росії над Кримом завжди був однією з найважливіших основ легітимності Кремля. Тому ми повинні зробити все можливе, щоб він увійшов до складу України. Знову ж таки, жодних поступок Росії в цьому сенсі бути не може. Москва має повернути всі території та відповісти за свої дії. На карту поставлені засади вільного світу”.

Новак: Війна почалася в Криму і завершиться поверненням півострова Україні

Каталін Новак і Володимир Зеленський. Фото: ОП

Президентка Угорщини Каталін Новак, яка приїхала з візитом до України, зазначила, що війна почалася в Криму і її завершенням буде повернення Криму до складу України.

“Східний сусід Угорщини перебуває на важкому шляху. Політичний простір для маневру вузький. Особливо через це я вітаю ухвалені сьогодні спільні заяви, за якими єдино виступає ЄС, оскільки суверенітет, незалежність і територіальна цілісність України є беззаперечними.

Україна має право констатувати, що війна почалася в Криму та її завершенням буде повернення Криму Києву. Ми прекрасно розуміємо націю, яка бореться за власні права”, — сказала вона.

Читайте також:
Зеленський зустрівся з президенткою Угорщини: обговорили спільні ініціативи на Закарпатті та не тільки

Рінкевичс: Україна не самотня в боротьбі за справедливість

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що світ повинен продовжувати піднімати питання незаконної анексії Криму Росією та дискримінації кримських татар.

“Росія продовжує порушення прав людини, незаконні затримання та ув’язнення кримських татар, а також незаконну мілітаризацію півострова. Наша участь у саміті Кримської платформи ще раз підтверджує, що Україна не самотня у боротьбі за справедливість”, — сказав він.

Рінкевичс наголосив на важливості бути єдиними у підтримці України та її народу, шукати шляхи пом’якшення негативних глобальних наслідків російської війни та притягнути до відповідальності всю Росію та її представників.

Орпо: Занепокоєння зростає

Незаконна анексія Криму Росією в 2014 році була серйозним порушенням міжнародного права, наголосив прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо, що також приїхав до Києва.

“Сьогодні ми спостерігаємо нові порушення статуту ООН. Росія продовжує свою жорстоку загарбницьку війну в Україні. Це незаконна війна. Це акт агресії. Хочу згадати кримських татар і українців, які проживають на Кримському півострові. Ситуація з правами людини викликає у нас велику стурбованість після незаконної анексії. На жаль, занепокоєння зростає”, — сказав він.

Прем’єр зазначив, що Фінляндія твердо підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

“Фінляндія продовжує підтримувати всі міжнародні зусилля щодо відновлення територіальної цілісності України. Суверенітет, право на власний вибір є стрижнем кожної нації. Виходячи з цього, Україна вирішила, що її майбутнє – європейське та євроатлантичне”, — сказав Орпо.

Макрон: Тепер усі мають докази, що Росія ніколи не хотіла вирішення проблеми

Президент Франції Еммануель Макрон зазначив, що 24 лютого 2022 року Росія “перейшла на наступний рівень”, розпочавши широкомасштабну загарбницьку війну проти України.

“Відтоді український народ щодня безпосередньо страждає від драматичних і неприйнятних наслідків цих рішень. Я ще раз хочу вам сказати це дуже чітко: Франція не визнає ні анексію Росією українських територій, ні результати ганебних виборів, які відбулися”, — сказав він.

Макрон зазначив, що після виходу з Чорноморської зернової ініціативи Росія завдає ударів по основних інфраструктурах для експорту зерна в Україні, серйозно загрожуючи глобальній продовольчій безпеці.

“Усі ті, хто продовжує сумніватися в цьому, тепер мають докази того, що Росія ніколи не хотіла забезпечити вирішення одного з прямих наслідків цієї війни”, — підкреслив президент Франції.

Він наголосив, що Франція залишатиметься поряд з Україною на євроінтеграційному шляху та поряд з її прагненнями до справедливого та тривалого миру відповідно до міжнародного права.

“Перед обличчям цієї війни нашим обов’язком було діяти. Ми зробили це, підтримавши Україну та ухваливши історичне рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу”, — сказав Макрон.

Мішель: Готуємося до початку переговорів про вступ України в ЄС

Євросоюз виступає за територіальну неподільність України, включно з територіями Криму, Донецької, Луганської областей, заявив президент Ради ЄС Шарль Мішель . Він нагадав, що говорив це і два роки тому, коли представляв ЄС на першому засіданні Кримської платформи.

“Я хочу віддати належне керівництву України, лідерам кримськотатарського народу за те, що вони продовжують свій пошук і боротьбу за мир. Попри усі перешкоди, попри переслідування по всьому Криму, попри жорстокості, які чиняться проти окремих громадян, міст і сіл в Україні, ви продовжуєте боротися”, — сказав Мішель.

Він запевнив, що ЄС і далі боротиметься за притягнення до відповідальності усіх, хто відповідає за ці злочини.

“І це буде стосуватися безумовної поваги до територіальної неподільності України, неподільної приналежності Кримського півострова до України”, — сказав президент Ради ЄС.

“Ми готуємо багаторічний план фінансової підтримки України вартістю понад 50 мільярдів євро”, — додав він. І висловив переконання, що Україна стане членом Європейського союзу:

“Ми вважаємо, що це не питання, чи буде Україна членом ЄС. Питання лише в тому, коли це станеться. Ми готуємося до початку переговорів про вступ. І сподіваємося, що всі лідери будуть гідними цього історичного моменту”.

Блінкен: Усі, хто залишився в Криму, — свідки репресій

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен констатував, що 2014 року Росія порушила українські кордони, окупувала Крим і провела фейковий референдум.

“Усі, хто залишився в Криму, — свідки репресій. Журналісти та активісти зникають, проросійська пропаганда намагається нацькувати людей одне на одного. Це націлено і на кримських татар, відбуваються арешти”, — сказав держсекретар США.

Він наголосив, що Вашингтон ніколи не визнає російську незаконну анексію Криму.

“Крим — це Україна. Ми продовжимо через Кримську платформу підтримувати незалежність України”, — наголосив Блінкен і закликав РФ звільнити всіх політичних в’язнів.

Читайте також:
Канада вводить нові санкції проти ядерної галузі РФ

Зурабішвілі: Чорне море не можна залишати під контролем Росії

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що Чорне море не можна залишати під контролем Росії, яка перешкоджає судноплавству та поставкам продовольства.

“Ця війна ще раз продемонструвала глобальну важливість нашого регіону, утвердила аргументи, що Чорне море однозначно є неподільною основою для європейської стабільності і безпеки. Це море, яке не можна залишати під контролем влади, яка готова з власних мілітарних амбіцій змінити морську безпеку та вільний транзит, а також заважати глобальним поставкам продовольства”, — сказала вона.

Зурабішвілі заявила, що війна РФ проти України також продемонструвала: абсолютною передумовою для миру та стабільності є деокупація всіх територій.

Вона наголосила, що єдність і рішучість Європи є вирішальною для перемоги України і не менш вирішальною для майбутньої безпеки Грузії та Молдови.

Речан: Держава-агресор має бути притягнута до відповідальності

Держава-агресор має бути позбавлена всіх надбань агресії, що означає повну і безумовну деокупацію всієї України, включно з Кримом, заявив премʼєр-міністр Молдови Дорін Речан.

Він зазначив, що анексія Росією українського півострова мала значно ширший ефект, ніж просто захоплення території.

“РФ перетворила Крим на плацдарм для спрямування військової сили глибше в Україну та за її межі, що має далекосяжні наслідки для самої України, для жертв агресії, для моєї країни також, але й для ширшої міжнародної спільноти. Діючи з Криму, Росія захопила більше українських земель, відкрила сухопутний коридор до Молдови, обмежила свободу судноплавства в Чорному морі і поставила під загрозу судноплавство на Дунаї, порушивши експорт зерна на світові ринки”, — сказав молдовський прем’єр.

Речан зазначив, що анексія Криму є викликом не лише національній безпеці України, а й глобальним, що потребує наполегливої та твердої міжнародної реакції.

“Держава-агресор має бути притягнута до відповідальності за акти агресії. Росії та всім іншим має бути дано однозначний сигнал, що “сила не буде виправдана”, — наголосив прем’єр Молдови.

Він також наголосив, що Молдова підтримує створення спеціального міжнародного трибуналу для злочинів агресії проти України.

* * *

Нагадаємо, перший установчий саміт “Кримської платформи” відбувся 23 серпня 2021 року. У ньому взяли участь 47 іноземних держав і міжнародних організацій. Другий – 23 серпня 2022 року в онлайн режимі за участю представників 59 країн та міжнародних організацій.

Читайте також:
Україна підписує угоду з компаніями, що зайдуть до Криму після звільнення. Зеленський назвав охочих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.